{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kafa negativno utiče na kratkotrajnu memoriju

S
13.6.2009. u 07:50
0
7
Kafa negativno utiče na kratkotrajnu memoriju
0
Kafa negativno utiče na kratkotrajnu memoriju
Šolja kafe ujutro vas može razbuditi i aktivirati da prionete na dnevne obaveze, ali britanski naučnici tvrde da vas već dvije šolje kafe mogu odvesti u potpunom drugom smjeru.
Naime, rezultati ove studije pokazali su da dvije šolje jake crne kafe mogu negativno uticati na pamćenje, i to na kratkotrajnu memoriju, piše BBC.

Tim naučnika s Sveučilišta Trinity u Dublinu vršio su istraživanje na grupi od 32 studenta. Njih 16 popilo je dvije šolje jake crne kafe (oko 200 miligrama kofeina), dok je druga grupa popila istu količinu kafe bez kofeina.

Studenti su nakon toga radili test općeg znanja od sto lakih pitanja čiji je odgovor bio samo jedna riječ npr. Kako se zove staro egipatsko pismo? (odgovor je hijeroglifi)

Prije odgovora na svako pitanje studentima je na par trenutaka bilo ponuđeno deset potencijalnih odgovora (od koji je samo jedan bio ispravan) s tim da je jedna riječ bila slična pravom odgovoru kao što su naprimjer hijeroglifi i hijerarhija.

Studenti koji su uzeli kafu s kofeinom, sporije su odgovarali na pitanja te su češće griješili kod odgovora u odnosu na studente koji su uzeli napitak bez kofeina.

No, mnogi naučnici tvrde da ova studija nije provedena na dovoljnom broju ljudi da bi se s pouzdanošću moglo tvrditi da kofein zaista toliko utiče na pamćenje, dodaje BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: