{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kafa kao prevencija raka kože

S
26.10.2011. u 20:42
0
11
Kafa kao prevencija raka kože
0
Kafa kao prevencija raka kože
Sve povoljnije vijesti donose nam istraživanja o kafi. Nedavno je objavljena studija po kojoj kafa uspješno pomaže liječenju depresije, a sada je otkriveno da sprečava i nastanak karcinoma kože. Ovaj oblik karcinoma je najčešći, te ova vijest ohrabruje pacijente širom svijeta.
Iz Američke asocijacije za istraživanje karcinoma tvrde da je kafa višestruko dobra za naše zdravlje i da sprečava pojavljivanja kancerogenih ćelija. Žene koje su pile tri šolje ovog napitka smanjile su rizik za dobijanje karcinoma za 20 posto, a muškarci za devet posto za razliku od onih koji su pili samo jednu šolju.

"Iako je ispred nas dug put i još puno testiranja ovo su dosadašnji rezultati. Morat ćemo ispitati i druge varijable, ali vjerujemo da neće biti nekih većih izmjena u pronalascima", rekla je naučnica sa Harvarda Fengju Song, prenosi Huffington Post.

Ono što je sigurno jeste da je kofein glavni sastojak koji čini kafu uspješnom u prevenciji karcinoma kože. Ista testiranja sa kafom bez kofeina pokazala su da je takva vrsta napitka neuspješna.

"U kofeinu postoji nešto što se uspješno bori protiv nastajanja kancerogenih ćelija i na nama je da izdvojimo taj dio", rekao je dermatolog Robert S. Kirsner sa Univerziteta u Majamiju. Inače karcinom kože nastaje uglavnom pretjeranim izlaganjem sunčevim zracima kao i zbog utjecaja solarija na kožu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: