Možda je pronađen lijek
0

Kafa bi mogla spriječiti obolijevanje od raka dojke

Sarajevo-x.com
Žene koje piju mnogo kafe mogu smanjiti rizik od razvoja jednog od tipova raka dojke, kaže se u novom istraživanju, ali stručnjaci ipak pozivaju na oprez.

Na Karolinska Institutu gdje je rađeno istraživanje rezultati su utemeljeni na gotovo 6.000 žena, a predložili su i da se dnevno pije više od pet šoljica kafe, što bi trebalo smanjiti rizik od obolijevanja u pola.

No, stručnjaci kažu kako ovo ipak nije dovoljno dobar dokaz da se možete zaštititi od karcinoma, umjesto toga trebali biste se usredočiti na zdrav život i tako smanjiti izgleda za oboljevanjem od raka. Rezultate ove studije ipak treba još potvrditi, švedski naučnici, koji su i radili ovo istraživanje, sada istražuju dalje.

Njihov početni rezultati upućuje na to da kafa smanjuje rizik od agresivnog oblika raka dojke nazvanog estrogen-receptor negativni rak dojke. Prema zadnjim statistikama jedna od četiri žene će dobiti ovaj oblik raka, a on je često otporan na liječenje i zahtjeva intenzivnu hemoterapiju.

Profesor Per Hall, koji je radio na ovm istraživanju kaže da još uvijek nije jasno zbog čeaga kafa daje takav učinak na žene koje je konzumiraju u većim količinama.

"Jednostavno još uvijek ne znamo šta tačno u kafi daje takav uticaj na zaštitu od bolesti, kafa ima toliko različitih tvari u sebi da je sada teško izdvojiti koja od njih bi mogla biti riješenje za borbu protiv opake bolesti", kaže profesor Hall.

Drugi problem zbog kojeg ovo istraživanje ne može biti toliko pouzdano da bi se moglo reći da je otkriven lijek za prevenciju od raka dojke je to što u istraživanju nije tačno precizirano koju vrstu kafe su žene pile. Je li to espresso, cappuccino ili kafa bez kofeina?

Yinka Ebo iz Centra za istraživanje raka iz Britanije kaže da se u ovo istraživanje ne smije u potpunosti pozdati, ako se ima na umu da su i neke žene koje su bolovale od raka pile puno kafe.

"Dosadašnja istraživanja o konzumiranju kafe i njenom uticaju na rak dojke su različita, a autori ovog novog istraživanja su potvrdili da će biti potrebno dalje istraživati", rekao je Ebo, prenosi BBC.