|

Joga može zamijeniti antidepresive

Joga može zamijeniti antidepresive
20
Klix.ba
4.3.2017. u 14:05
67
komentara
20

dijeljenja
Joga može zamijeniti antidepresive
Osobe koje pate od depresije umjesto uzimanja antidepresiva mogu prakticirati jogu, što rezultira značajnim smanjenjem simptoma bez sporednih efekata koji su posljedica korištenja lijekova, barem tako tvrde američki naučnici nakon što su obavili istraživanje.
Istraživanje američkih naučnika je potvrdilo da joga i vježbe disanja pomaže osobama koje nisu na antidepresivima, kao i onima koji su na stabilnoj dozi antidepresiva, ali kojima nije postignut cilj, kazao je autor istraživanja Chris Streeter, profesor s Univerziteta u Bostonu.

Oko 40 posto osoba koje pate od teške depresije uzimanjem antidepresiva ne postigne potpunu remisiju. Joga se može koristiti kao alternativa ili dodatak farmakološkim tretmanima.

Tokom istraživanja su osobe s teškom depresijom podjenjene u dvije grupe, u jednoj su uzimali veliku dozu antidepresiva i imali tri 90-minutna časa joge sedmično s prakticiranjem joge kod kuće, dok je druga grupa uzimala malu dozu antidepresiva s dva 90-minutna časa sedmično uz vježbanje kod kuće.

Obje grupe su zabilježile značajno smanjenje simptoma depresije: Iako je veći broj članova grupe s većom dozom antidepresiva imao manje simptoma, istraživači vjeruju da dva časa sedmično uz vježbanje kod kuće znači i manje opterećenja, ali da i dalje daje efektivne rezultate.

Lijekovi mijenjaju raspoloženje, a jogom se izbjegavaju sporedni efekti, kao i interakcija lijekova.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...