Zdravlje
0

Promo / Jinemed BiH pomaže bračnim parovima da postanu roditelji

Centar za Ginekologiju i Infertilitet "Jinemed BiH" je produkt dugogodišnjeg rada poznatog tima ljekara iz Turske. Cilj ovog centra je da pomaže bračnim parovima da što prije postanu roditelji, kada oni imaju poteškoće sa normalnim začećem.

Treba napomenuti da svaki 7-i par u svijetu ima problema sa infertilitetom, problem koji se ranije zvao sterilitet. To ne znači da se bračni parovi u tom slučaju moraju podvrgnuti vještačkim metodama oplođenja. Nekada je dovoljno stručno praćenje uzroka infertiliteta od strane subspecijalista za ovu granu medicine i uspjeh može biti zagarantovan veoma jednostavnim metodama i na potpuno prirodan način može se doći do željene trudnoće. Čak i samo dobra evaluacija bračnog para dovodi do mnogo većeg uspjeha trudnoće nego što to može da se postigne potpomognutim metodama kao što su inseminacije i vantjelesna oplodnja. Zato se preporučuje da svaki par ne čeka više od godinu dana za početak tretiranja infetiliteta. Što se prije krene sa analizama i pronalaskom uzroka neplodnosti, to se brže stiže do cilja. “Jinemed BiH” želi svakom bračnom paru u nevolji srećno roditeljstvo.

Metode liječenja steriliteta

Izbor metode liječenjazavisi od uzroka steriliteta, starosti partnera, dužine trajanja steriliteta i mnogih drugih faktora. Ukoliko se uzroci ne mogu otkloniti, žena može zatrudniti tako što će se podvrgnuti vještačkoj oplodnji.

Liječenje steriliteta kod muškarca Opšti seksualni problemi: prerana ejakulacija ili impotencija može se izliječiti lijekovima ili uz pomoć stručnih lica i konsultacija. Nedostatak sperme: u zavisnosti od uzroka moguće je liječenje operacijom ili hormonalnom terapijom. Moguće je spermu uzeti direktno iz testisa i koristiti za vještačku oplodnju.

Lječenje steriliteta kod žene Stimulacija ovulacije lijekovima: lijekovi su glavni izbor liječenja za žene koje su nepolodne zbog poremećaja ovulacije. Ovi lijekovi regulišu ili izazivaju ovulaciju. Ponašaju se kao prirodni hormoni i podstiču ovulaciju. Operacija: u zavisnosti od uzroka steriliteta operacija je jedan od rješenja za liječenje steriliteta. Obično se operacijom problem može otkloniti ako je u pitanju blokada ili neki drugi problem jajovoda.

Vantjelesna oplodnja Vantjelesna oplodnja takođe se naziva IVF (in vitro fertilization). Ova tehnika uključuje uzimanje jajne ćelije iz jajnika i oplodnja te iste jajne ćelije spermatozoidima u petrijevoj šolji. Zatim se iste stavljaju u inkubatoru 3 do 5 dana i nakon toga se oplođene jajne ćelije vraćaju u matericu. Ova tehnika se često koristi ako su oba jajovoda blokirana, kod endometrioze, indiopatskog steriliteta, poremećaja ovulacije koji ne djeluju na lijekove, muškog steriliteta itd. Ova metoda zahtjeva dnevne hormonalne injekcije i česte laboratorijske testove.

Intrauterina inseminacija Za razliku od vantjelesne oplodnje ovdje se sperma direktno postavlja u matericu u toku ovulacije kod žene. Pored toga koristi se u i slučaju muškog steriliteta (mali broj spermatozoida ili slaba pokretljivost), a takođe i kod idiopatskog steriliteta. Sperma može biti od partnera ili od donora. Ovulacija kod žene se postiže uz pomoć lijekova. Sterilitet prouzrokovan blokadom jajovoda ne može se liječiti ovom metodom.

Infertilitet i njegovo liječenje Želja za djecom i porodicom predstavlja jednu od bazičnih ljudskih instikata. Globalne statistike ukazuju da jedan od 7 parova nije u mogućnosti da dobije dijete bez pomoći ljekara. Poznati uzroci ovog fenomena su odložene trudnoće i odloženi brakovi zbog karijere kao i stres od posla i života u metropolama. Uzroci infertiliteta dolaze od oba partnera u podjednakoj proporciji. Ukoliko ne dolazi do trudnoće kod parova koji su u roku od 6 mjeseci imali redovne seksualne odnose a nisu koristili neka sredstva protiv začeća, onda bi oni definitivno trebali da posjete neki specijalizovani centar za infertilitet. Jedan od kritičnih faktora kod tretmana infertiliteta je starosna dob bračnog para, tako da oni ne bi trebalo da zakasne sa početkom tretiranja ovog fenomena. Jedno ne treba zaboraviti, da kod žena poslije 40-te godine života, dolazi do drastičnog pada fertilne sposobnosti.

I dan danas ne postoji jedno definitivno rješenje za sve vrste infertiliteta. Međutim, zadnjih godina je došlo do velikih i avansiranih dostignuća u ovom smjeru, kao što je inovativna metoda vantjelesne oplodnje ili IVF-a. IVF ipak nije procedura koja bi trebala da se primenjuje kod svih parova koji imaju problem sa infertilitetom. Zato, istraživanje uzroka infertiliteta bi trebalo da se fokusira na mogućnost postizanja trudnoće sa klasičnim i jednostavnijim metodama liječenja infertiliteta. Tako da, ako ne dolazi do začeća nakon praćenja ovulacije i programiranog interkursa za nekoliko mjeseci, onda se aplikuje standardni protokol u tretmanu infertiliteta kao što su tri uzastopne inseminacije. Ako se i time ne dolazi do određenog cilja, onda se preporučuje avansirana metoda vantjelesne oplodnje ili IVF, koja predstavlja posljednju kariku u liječenju infertiliteta. Treba napomenuti da, osam od deset infertilnih pacijenata mogu imati uspjeha sa klasičnim metodama ili inseminacijama (IUI) a da nemaju potrebu da se podvrgavaju proceduri vantjelesne oplodnje.

Zato je jako bitno da se, pacijenti koji imaju problem sa infertilitetom, obrate što ranije pravom doktoru uže specijalizacije za ovu oblast, tj. subspecijalisti za infertilitet i sterilitet, a ne opštem ginekologu, jer tako će da skrate i svoje maltretiranje kao i vrijeme do postizanja cilja formiranja svoje porodice. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) definiše infertilitet kao nemogućnost začeća poslije minimum 12 mjeseci od regularnih nezaštićenih seksualnih odnosa. Žene u reproduktivnoj fertilnoj dobi imaju oko 20% šansi da postignu željenu trudnoću sa regularnim seksualnim odnosima. Ova šansa je oko 85% u prvih šest mjeseci ako su žene ispod 35 godina starosti. Naučni progres u tretmanu infertiliteta zadnjih godina je jako brz i efikasan, za šta pacijenti zaslužuju da se informišu korektno i na vrijeme. Takođe je jako bitno da pacijenti upoznaju svoj ženski ili muški reproduktivni sistem, kako bi što lakše i razumjeli svoj problem sa infertilitetom.

Klinika "Jinemed" vam želi da u najkraćem roku realizujete vaše snove do srećnog roditeljstva.