Zdravlje
36

Jeste li znali da je vaš mobilni telefon u potpunosti prekriven bakterijama?

Klix.ba
Nedavni eksperiment proveden na jednom britanskom koledžu pokazao je kako su mobilni telefoni zapravo leglo kolonije bakterija.

Studenti sa univerziteta u Surreyu su vlastite mobilne telefone stavili u petrijevu posudu (posude koje biolozi koriste za ćelijske kulture), nakon čega su uvidjeli kako su touch screenovi u potpunosti prekriveni bakterijama.

Baš kao na ostacima hrane ili kompjuterskoj tastaturi, bakterije se mogu pojaviti na bilo kojoj površini, pa tako i površini telefona i na taj način dalje biti prenesene kontaktom.

Biolog dr. Simon Park je u izjavi za medije napisao kako bakterije pokazuju da svaki telefon ustvari sadrži historiju svega što je ta osoba ikad u životu dotaknula.

"Sudeći na osnovu naših rezultata, izgleda da telefoni ne pamte samo telefonske brojeve, nego pohranjuje i historiju ličnih fizičkih kontakata između ljudi i predmeta", pojasnio je Park.

I iako je većina bakterija koje su pronađene na telefonima bilo bezazleno, detektirane su i manje količine bakterije stafilokok, koja može uzrokovati ozbiljne infekcije i najčešće se nastanjuje u nosu.

Najveći broj bakterija je uočen na mjestu home dugmeta, što pokazuje kako je upravo palac taj koji je najviše "kontaminiran".