|

Jeste li znali da je vaš mobilni telefon u potpunosti prekriven bakterijama?

Jeste li znali da je vaš mobilni telefon u potpunosti prekriven bakterijama?
36
Klix.ba
15.1.2015. u 15:14
33
komentara
36

dijeljenja
1/3
2/3
3/3
Nedavni eksperiment proveden na jednom britanskom koledžu pokazao je kako su mobilni telefoni zapravo leglo kolonije bakterija.
Studenti sa univerziteta u Surreyu su vlastite mobilne telefone stavili u petrijevu posudu (posude koje biolozi koriste za ćelijske kulture), nakon čega su uvidjeli kako su touch screenovi u potpunosti prekriveni bakterijama.

Baš kao na ostacima hrane ili kompjuterskoj tastaturi, bakterije se mogu pojaviti na bilo kojoj površini, pa tako i površini telefona i na taj način dalje biti prenesene kontaktom.

Biolog dr. Simon Park je u izjavi za medije napisao kako bakterije pokazuju da svaki telefon ustvari sadrži historiju svega što je ta osoba ikad u životu dotaknula.

"Sudeći na osnovu naših rezultata, izgleda da telefoni ne pamte samo telefonske brojeve, nego pohranjuje i historiju ličnih fizičkih kontakata između ljudi i predmeta", pojasnio je Park.

I iako je većina bakterija koje su pronađene na telefonima bilo bezazleno, detektirane su i manje količine bakterije stafilokok, koja može uzrokovati ozbiljne infekcije i najčešće se nastanjuje u nosu.

Najveći broj bakterija je uočen na mjestu home dugmeta, što pokazuje kako je upravo palac taj koji je najviše "kontaminiran".
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...