Zdravlje
47

Jeste li spremni jesti kao naši daleki preci za savršenu liniju?

Klix.ba
Keli Kryfko
Keli Kryfko
Ako imate problema s viškom kilograma, vjerovatno ste probali mnoge dijete. Ukoliko nište probali Paleo dijetu, onda je pravo vrijeme da to učinite. Jedna od slavnih žena koja je pobornica ovog načina prehrane je i glumica Uma Thurman.

Dijeta uključuje puno voća, povrća i mesa, ali su kruh, riža, tjestenina i mliječni proizvodi strogo zabranjeni.

Zapravo pitanje je da li ste zbog viška kilograma spremni jesti na način kako su to činili naši preci prije 40.000 godina? Trebali biste razmisliti o tome. Ozbiljno.

Ova dijeta, tvrde oni koji su je probali, je mnogo učinkovitija nego neke druge.

Dijetu je osmislio švedski stručnjak i za nju tvrdi da je efikasnija od mnogih drugih dijeta. Zapravo, žene koje se pridržavaju ove takozvane paleolitske dijete izgubit će dvostruko više kilograma u šest mjeseci u odnosu na one koje se pridržavaju drugih dijeta te će im se obim struka znatno smanjiti.

Šećer, žitarice, krompir, mliječni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, paštete), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majoneza, so, kvasac, sirće... su zabranjeni. Tamo gdje biste inače koristili sirće, radije koristite limunov sok.

Namirnice koje su vam dozvoljene su: Jaja, meso i morski plodovi, povrće i to prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, gljive…, voće, bez izuzetaka, oko 150 g meda i suhog voća sedmično, maslinovo ulje... Od napitaka smijete konzumirati vodu, čaj, a i nezaslađene prirodne sokove.

U počeku vam sigurno neće biti lako slijediti ovaj način prehrane, no kada se naviknete vašem zadovoljstvu neće biti kraja, bar tako tvrde oni koji su probali i izgubili kilograme.

Jedna od onih koja se pridržavala ovog načina prehrane je i Miss Južnog Texasa Keli Kryfko. U srednjoj školi je bila pretila, a sada izgleda potpuno drugačije zahvaljujući ovom načinu prehrane, što možete vidjeti u videu.

Naravno, preporuka je da se uvijek savjetujete sa ljekarom prije nego se odlučite na neki od načina prehrane, odnosno dijeta.