Dermatolozi upozoravaju
39

Jedan proizvod za kožu trebali biste posebno izbjegavati ukoliko imate opekotine

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Dermatolozi iz British Skin Foundation upozoravaju na korištenje jednog proizvoda tokom boravka na otvorenom, a kojeg ljudi često koriste za ublažavanje opekotina.
Kako navode britanski dermatolozi, trebali biste izbjegavati korištenje vazelina jer će on pogoršati opekotine na vašoj koži. Iako on pomaže u hidrataciji usana i kože, nije ga dobro koristiti izravno na oštećenoj koži.

Vazelin djeluje kao barijera između vaše kože i zraka, koja zadržava toplinu izravno na opekotini. To će samo dodatno pojačati svrbež i pojačati bolove.

"Budite oprezni s korištenjem krema ili losiona koji sadrže petrolej, benzokain ili lidokain. Oni mogu ili zadržati toplinu u koži ili izazvati lokalnu iritaciju kože", navode dermatolozi iz British Skin Foundationa.

Oni navode da je najbolji način za liječenje opekotina korištenje prirodnih proizvoda. Ističu da kod opekotina najbolje pomažu jogurt i mlijeko. To je zato što mliječni proizvodi imaju višu pH vrijednost, a to pomaže u smanjenu topline.

Pored toga, navode i korištenje ohlađenih vrećica crnog čaja ili svježe krastavice jer imaju prirodna antioksidativna svojstva koja pomažu u ublažavanju opekotina. Ukoliko niste u mogućnosti koristiti neke od ovih prirodnih namirnica, kupite losione ili lijekove protiv bolova, ali najprije provjerite sastav.