Istraživanje holandskih naučnika
0

Jabuke i kruške smanjuju rizik od moždanog udara

Sarajevo-x.com
Konzumacija voća i povrća sa bijelim mesom poput jabuka, krušaka i banana može pomoći u zaštiti od moždanog udara, rezultati su nove studije objavljene u magazinu Stroke.

Holandski istraživači ipak nisu otkrili razloge zbog kojih je rizik od moždanog udara manji čak 52 posto kod osoba koje jedu puno jabuka, krušaka, banana ili karfiola. No, upozoravaju da to ne znači da ljudi trebaju prestati jesti druge vrste voća i povrća.

Oni su 10 godina pratili 20.000 odraslih osoba. Na početku istraživanja učesnici su zamoljeni da ispune detaljan upitnik o prehrambenim navikama i načinu života u prethodnoj godini. Nakon toga su naučnici pratili njihovo zdravstveno stanje sljedećih 10 godina tokom kojih su istraživali vezu između boje voća i povrća i rizika od moždanog udara.

Studija je otkrila da povećanje potrošnje "bijelog" voća i povrća za 25 grama dnevno smanjuje rizik od udara za devet posto. Isto istraživanje nije pokazalo da na učestalost moždanih udara utječe konzumiranje tamnozelenog lisnatog povrća, kupusa i salate, citrusa ili crvenog voća i povrća.

Autorica studije Linda Oude Griep kazala je da je potrebno provesti opsežnija istraživanja kako bi se utvrdilo koji sastojak iz ovih namirnica je zaslužan za zaštitu od moždanog udara.

"Teško je reći koje hranljive tvari su odgovorne za ovakve rezultate. Znamo da su kruške i jabuke bogate dijetalnim vlaknima, no možda postoje druga objašnjenja", kaže Griep, a prenosi BBC.