{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bojama protiv raka dojke

F
3.11.2011. u 19:07
1
0
Bojama protiv raka dojke
1
Bojama protiv raka dojke
Nakon raka kože, rak dojke je najčešće dijagnosticiran rak u žena u Sjedinjenim Državama, a znanstvenici predlažu šarenu dijetu kao način borbe protiv toga karcinoma.
Otprilike pet do deset posto slučaja raka dojke može se povezati s naslijeđenim mutacijama gena, ali 85 posto svih karcinoma dojke događa se u žena koje nemaju oboljelih u obitelji. One obole zbog mutacija koje su posljedica starenja i općenito života.

Znanstvenici danas provode sve više studija koje ispituju povezanost između onoga što osoba jede i rizika od obolijevanja. Još traju rasprave o tome može li način prehrane utjecati na obolijevanje od raka dojke, ali sigurno je da zdrava prehrana pomaže u sprječavanju debljanja, a to je ključni čimbenik u sprječavanju raka dojke, objavio je izraelski list Jerusalem Post.

Listopad je bio "obojan u ružičasto", jer ružičasta vrpca simbolizira borbu protiv raka dojke, ali sad je došlo vrijeme da se život oboja u šareno. Treba jesti voće i povrće raznih boja, a ono će nam dati hranjive tvari koje možda smanjuju rizik od obolijevanja.

Zeleno: brokula i kelj - Brokula, prepuna nutrijenata poput vitamina C, karotenoida (vitamin
A), kalcija i folne kiseline, prava je hrana za održavanje zdravlja. Nove su studije u toj superhrani našle sastojke za koje se vjeruje da se mogu boriti protiv karcinoma. Vjerojatno ne možete pojesti toliko brokule da biste ih dovoljno konzumirali, ali štetiti neće. Važno je
da brokulu jedete sirovu ili kratko kuhanu na pari.

Kao i sve zeleno lisnato povrće, kelj je izvor zdravlja. Odnedavna se smatra da je djelotvoran u smanjivanju rizika od pet vrsta karcinoma, među ostalima i karcinoma dojke.

Crveno – rajčice - Likopen je zaslužan za živu boju rajčice, a poznato je da je snažan
antioksidans i da ima protuupalna svojstva. Sve su češće studije koje povećan unos likopena povezuju sa smanjenjem opasnosti od raka dojke. Dakle, jedite rajčicu i crveno voće i povrće.

Ljubičasto: ljubičasti kupus - Kupus je bogat antocijaninima, pigmentom odgovornim za njegovu crvenoljubičastu boju, sposobnim i za borbu protiv karcinoma. On sadržava 36 različitih antocijanina, flavonoida sve češće povezanih s mogućnošću smanjenja rizika od obolijevanja. Vjeruje se da je dobar za prevenciju karcinoma mjehura, debelog crijeva, prostate i dojke.

Žuto – Sunce - Sunce naravno nije hrana, ali pruža nam jedan sve zanimljiviji nutrijent: vitamin D. Većina nas zna da taj vitamin topiv u masnoći pomaže u apsorpciji kalcija i daje nam čvrste kosti i zube, ali sve više studija pokazuje da i vitamin D smanjuje opasnost od karcinoma. Američka udruga za istraživanje raka (AACR) nedavno je objavila izvještaj u kojem govori o korelaciji između povećanog unosa vitamina D i smanjenja rizika od obolijevanja od raka dojke.

Smeđe – orah - U rujnu je u časopisu Prehrana i rak (Nutrition and Cancer) objavljena studija koja kaže da konzumiranje oraha usporava razvoj i rast karcinoma dojke u miševa. Miševi koji su jeli orah 34 dana imali su upola manju stopu obolijevanja od onih miševa koji su dobivali lješnjak. Žene nisu mišice, ali orah doista sadržava omega 3 masne kiseline, antioksidanse i fitosterole, a svi oni smanjuju rizik.

Nešto treba i preskočiti - Zasićene i transmasne kiseline: svi znamo da su one loše. jer
povećavaju rizik od obolijevanja od raznih bolesti, ponajviše bolesti srca, ali danas ih studije sve više dovode u vezu s povećanim rizikom i od raka dojke.

Alkohol: Američko društvo za borbu protiv raka objavilo je da postoji izravna veza između povećane konzumacije alkohola i povećanja opasnosti od dobivanja raka dojke. Istraživači još ne razumiju tu vezu u potpunosti, ali vjeruju da ima veze s metabolizmom alkohola. Kako
bilo, iako se još ne zna razlog, zna se da čak i nekoliko pića na dan povećavaju rizik za rak dojke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: