"Čaša puna šečera"
0

Voćni sokovi povećavaju rizik od raka debelog crijeva

Sarajevo-x.com
Čaša voćnog soka bi trebala biti zdrav početak dana, no stručnjaci poručuju da je štetnija je po zdravlje više nego što možete zamisliti.

Stručnjaci tvrde da voćni sokovi sadrže toliko šečera da povećavaju rizik od određenih vrsta raka umjesto da ih sprječavaju. Dok se sok obradi i pakira, većina sastojaka u voću, koji štite organizam od tumora, se izgube, piše Daily Mail.

Istraživači iz Australije su pokušali utvrditi koliko su učinkovite različite vrste voća, povrća i sokova u sprječavanju raka debelog crijeva.

Pratili su ishranu 2.200 ljudi dvije godine. Sasvim očekivano rezultati su pokazali da su ispitanici koji su svakodnevno jeli svježe jabuke, karfiol i brokoli razvili jači imunitet i tako su manjili rizik od rada. S druge strane, kod onih koji su konzumirali puno voćnog soka zabilježen je povećan rizik od dobijanja zloćudne bolesti.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Američke dijetetske udruge, pokazalo je da oni koji piju više od tri čaše soka dnevno imaju daleko veće šanse da razviju rak debelog crijev. Najveći krivac je šečer, kojeg u soku ima u velikim količinama. Osim toga, svi dobri sastojci iz voća, vlakna, vitamin C i antioksidansi, se izgube tokom obrade soka.

Voćni sokovi se nikako ne bi smjeli ubrajati u "5 zdravih namirnica", koje preporučuju nutricionisti.