Stručnjaci tvrde da voćni sokovi sadrže toliko šečera da povećavaju rizik od određenih vrsta raka umjesto da ih sprječavaju. Dok se sok obradi i pakira, većina sastojaka u voću, koji štite organizam od tumora, se izgube, piše Daily Mail.
Istraživači iz Australije su pokušali utvrditi koliko su učinkovite različite vrste voća, povrća i sokova u sprječavanju raka debelog crijeva.
Pratili su ishranu 2.200 ljudi dvije godine. Sasvim očekivano rezultati su pokazali da su ispitanici koji su svakodnevno jeli svježe jabuke, karfiol i brokoli razvili jači imunitet i tako su manjili rizik od rada. S druge strane, kod onih koji su konzumirali puno voćnog soka zabilježen je povećan rizik od dobijanja zloćudne bolesti.
Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Američke dijetetske udruge, pokazalo je da oni koji piju više od tri čaše soka dnevno imaju daleko veće šanse da razviju rak debelog crijev. Najveći krivac je šečer, kojeg u soku ima u velikim količinama. Osim toga, svi dobri sastojci iz voća, vlakna, vitamin C i antioksidansi, se izgube tokom obrade soka.
Voćni sokovi se nikako ne bi smjeli ubrajati u "5 zdravih namirnica", koje preporučuju nutricionisti.