{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jabuke i borovnice smanjuju rizik od dijabetesa

30.8.2013. u 10:30
3
2
Jabuke i borovnice smanjuju rizik od dijabetesa
3
Jabuke i borovnice smanjuju rizik od dijabetesa
Istraživači su otkrili da je konzumiranje voća poput borovnica, grožđa i jabuka značajno povezano sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.
S druge strane, ispijanje voćnih sokova povezano je sa povećanim rizikom od razvijanje dijabetesa, piše British Medical Journal.

Ova studija je prva koja je obratila pažnju na uticaje različitih vrsta voća na rizik od dijabetesa.

"Iako se voće preporučuje kao mjera prevencije dijabetesa, ranije studije su otkrile različite rezultate konzumacije voća. Naša otkrića dokazala su da određene vrste voća posebno dobro djeluju u smanjenju rizika od dijabetesa", kaže profesor Qi Sun, iz američke bolnice Brigham Women.

Istraživači su prikupili podatke od više od 187 hiljada osoba, u periodu od 1984. do 2008. godine. Više od 12 hiljada osoba razvilo je dijabetes tokom trajanja studije. Obraćena je pažnja na ukupnu konzumaciju voća, kao i na pojedine vrste te njihove sokove.

Osobe koje su najmanje dva puta sedmično jeli voće poput borovnica, grožđa i jabuka, smanjili su rizik od dijabetesa tipa 2 za 23 posto.

Zanimljivo je da se kod osoba koje su najmanje jednom sedmično konzumirale voćne sokove rizik od dijabetesa tipa 2 povećao za 21 posto.

Istraživači sada smatraju da su blagotvorni uticaji određenih vrsta voća rezultat određenog sastojka te pokušavaju dokazati svoju teoriju i otkriti sastojak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: