Naučna dostignuća
27

Izumljen enzim koji može pomoći nikotinskim ovisnicima da prestanu pušiti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Istraživači navode da su farmaceuti stvorili enzim koji bi jednog dana mogao smanjiti želju za nikotinom kod aktivnih pušača. Eksperimenti su vršeni na pacovima pa je još uvijek upitno da li se rezultati studije odnose i na ljude, prenosi Health24.

Naučnici su dali enzim pacovima kod kojih su prethodno stvorili ovisnost o nikotinu i otkrili su da je nikotin prije dospio u krvotok nego što je došao do mozga.

Davanje ovog enzima brzo je smanjilo zavisnost od nikotina kod pacova. Također ih je spriječilo da ponovo uzmu nikotin kada su mu imali pristup, piše u novoj studiji.

"Ovo je veoma zanimljiv pristup jer može smanjiti zavisnost od nikotina bez povećanja želje i drugih teških simptoma skidanja s ove supstance", rekao je glavni istraživač Olivier George, vanredni profesor na Scripps Research institutu u Californiji.

"Također, enzim djeluje na krvožilni sistem, a ne direktno na mozak, tako da njegovi neželjeni efekti trebaju biti minimalni", dodao je George u izjavi za novinare.

Nikotinska ovisnost je ono što otežava ljudima da prestanu pušiti. Sprečavanje nikotina da dođe do mozga već je dugo posmatrano kao obećavajući način smanjenja zavisnosti, ali je ipak problem činjenica da se nivo nikotina u krvi ne smanjuje kako bi se postigla efikasnost.

Enzim testiran u ovoj studiji naziva NicA2-J1 zasnovan je na prirodnom enzimu proizvedenom od bakterije Pseudomonas putida, ali je modificiran kako bi podstakao svoju potenciju, ostao duže vrijeme u krvi i obavljao druge funkcije potrebne za borbu protiv nikotinske ovisnosti.

Istraživači planiraju nastaviti raditi na ispitivanju djelovanja ovog enzima kako bi mogli u skorijoj budućnosti započeti klinička ispitivanja na ljudima. Važno je napomenuti da se rezultati ispitivanja životinja ne moraju nužno odnositi i na ljude.

Nalazi su objavljeni u online verziji 17. oktobra u listu Science Advances.