Agencija za lijekove
655

Iz apoteka u BiH povlačenje lijekova Ranitidin, Ranobel i Ranisan

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Lijekovi za želudac Ranitidin, Ranisan i Ranobel povlače se sa bh. tržišta zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance ranitidin koja sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može da bude kancerogen, a prema preporuci Evropske agencije za lijekove.
Naime, u lijekovima koji sadrže ranitidin pronađena je supstanca koja može uzrokovati rak.

"Povlačenje se provodi do nivoa apoteke i odnosi se na sljedeće serije: Hemofarmov Ranitidin HF 150 mg, 20 film tableta, Ranitidin HF 75 mg 20 šumećih tableta, te Ranobel 150 mg, 60 film tableta Nobel lijeka", javili su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Osim ovih lijekova s tržišta se povlači i Ranisan 150 mg film tableta čiji je nosilac odobrenja za stavljanje u promet PRO.MED. BH d.o.o.

Iz Agencije su nam ranije kazali kako je u lijekovima sa ranitidinom i onima koji sadrže ovu supstancu detektovano onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

NDMA se klasifikuje kao vjerovatni humani kancerogen, to jest supstanca koja bi mogla uzrokovati rak, a na osnovu ispitivanja na životinjama.

Lijek se povlači s tržišta iz preventivnih razloga, zbog postojanja mogućnosti neispravnosti u kvalitetu aktivne supstance ranitidin proizvođača Union Quimico Farmaceutica S.A. koja se odnosi na prisutnost supstance pod nazivom N-nitrozodimetilamin.

"Nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lijekova s aktivnom supstancom ranitidin sadrže onečišćenje NDMA-om, Evropska agencija za lijekove (EMA) je započela ocjenu lijekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin EMA će proučiti podatke kako bi procijenila jesu li pacijenti koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA te će obavijestiti javnost čim informacije budu dostupne", kazali su iz Agencije.

Iz Agnecije su kazali i kako su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka kao i neispravnost u kvalitetu lijeka, a pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Lijekovi su povučeni i sa tržišta u Srbiji i Crnoj Gori.