Bolest današnjice
14

Istraživanja pokazala u kojim godinama smo najviše izloženi stresu

E.S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najpoznatija bolest današnjice zvana stres važno je obilježje modernog vremena, naročito 21. stoljeća. Stoga nije neobično da je upravo stres postao čovjekov najveći neprijatelj.

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja koje je provelo britansko Udruženje za upravljanje stresom pokazali su da su žene osjetljivije na stres od muškaraca, ali i ukazali na kritičnu dob. Rezultati također pokazuju da smo najviše izloženi stresu u periodu od punoljetstva do 33. godine. Nakon 33. godine nivo stresa se, prema ovom istraživanju, smanjuje.

Smatra se da je stres stanje u kojem se osoba nalazi kada smatra da su očekivanja u njenom životu iznad mogućnosti koje ima na raspolaganju. Ta težnja za savršenstvom, ljubavlju i ljepotom, umjesto da nas inspirira, postepeno se pretvara u negativnu percepciju sebe i svijeta.

Ravnoteža biva narušena i često za posljedicu ima brojne zdravstvene probleme, fiziološke i psihološke naravi. Prema Američkom institutu za stres, do 90 posto svih problema sa zdravljem povezano je upravo sa stresom.