|

Istraživači identificirali novi oblik demencije koji ima slične simptome kao i Alzheimer

Istraživači identificirali novi oblik demencije koji ima slične simptome kao i Alzheimer
10
Klix.ba
30.4.2019. u 21:10
5
komentara
10

dijeljenja
Istraživači identificirali novi oblik demencije koji ima slične simptome kao i Alzheimer Ilustracija: Shutterstock
Milioni starijih osoba imaju oblik demencije koji je pogrešno dijagnosticiran kao Alzheimerova bolest, tvrde istraživači.
U izvještaju koji je objavljen u magazinu Brain navedeno je da novootkriveni oblik demencije ima slične simptome kao i Alzheimerova bolest. Istraživači navode da to djelimično objašnjava zbog čega lijek za demenciju još uvijek nije pronađen.

"Ovo je vjerojatno najvažniji rad o demenciji koji je objavljen u posljednjih pet godina", rekao je profesor Robert Howard.

Demencija je pojam koji označava prvenstveno oštećenje pamćenja, a potom i drugih intelektualnih problema s pamćenjem i razmišljanjem. Postoje različite vrste demencije, a Alzheimerova bolest je najčešći i najistraživaniji oblik.

Trenutno ne postoji specifičan test za demenciju, a znakovi su ponekad vidljivi na mozgu i nakon smrti. Naučnice nastoje pronaći lijek za demenciju, no s obzirom na različite vrste i uzroke bolesti cilj se pokazao teškim.

Ispitivanja lijekova za smanjenje proteina u mozgu za koje se smatralo da uzrokuju Alzheimerovu bolest nisu uspjela. Istraživači kažu da boljim razumijevanjem novog oblika demencije dolazimo do novih načina tretiranja demecije. oni su sastavili priručnik kako bi podigli svijest i ubrzali istraživanje ove nove bolesti.

"Ovaj oblik demencije je bio prisutan sve vrijeme, ali smo ga tek identificirali. Ovaj tip demencije jedan je od najčešćih pa je ovo polazna tačka za dalje istraživanje i razvijanje terapije. Nema sumnje da mnogi ljudi kojima je dijagnosticirana Alzheimerova bolest uopće nemaju Alzheimera", rekao je Pete Nelson sa Univerziteta u Kentuckyju koji je vodio ovo istraživanje.

Istraživači rade na pronalaženju dijagnostičkih testova i ciljanih tretmana za različite tipove demencije.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...