Riječ stručnjaka
0

Istine i mitovi o ženskom tijelu i seksualnosti

Sarajevo-x.com
Postoje određene tvrdnje i pitanja o ženskom tijelu i seksualnosti koja se stalno ponavljaju, no na mnoga od njih ljekari ili farmaceuti ne daju konkretan odgovor. Naučni portal LiveScience ponudio je objašnjenje i odgovore na pet najčešćih mitova o ženskom tijelu i zdravlju:

Ljekarskim pregledom je moguće utvrditi da li je žena nevina

  • Nekad ni detaljnim pregledom himena nije moguće utvrditi da li je žena imala seksualne odnose jer je himen elastičan, te propušta menstrualnu krv. U rijetkim slučajevima himen je potpuno zatvoren, no tad dolazi do zdravstvenih komplikacija koje rezultiraju hirurškom intervencijom

Žene i muškarci trebaju isto sna

  • Dokazano je da žene koje nedovoljno spavaju imaju veći rizik da obole od dijabetesa, te su sklonije upalnim bolestima, stoji u studiji naučnika Edwarda Suaereza s Sveučilišta Duke.

U studiji u kojoj je učestvovalo 6.000 ispitanika oba spola dokazano je da kod muškaraca nije zabilježena veza između količine sna i nastanka bolesti.

Žene ne mogu zatrudniti tokom menstruacije

  • Jedan od najčešćih mitova o ženskom tijelu je potpuno netačan, tvrde ljekari. Poznato je da spermiji 'žive' i do par dana, a ovulacija može početi i dok menstrualno krvarenje traje, tako da ova metoda kontracepcije nije nimalo pouzdana.

Žene u menopauzi izgube želju za seksom

  • Jedno istraživanje u SAD-u dokazalo je da 50% sredovječnih žena i dalje prakticira seks, te da uživa u istome. Ono što jeste istina je da određene nelagodnosti koje žene prolaze u menopauzi, kao što su napadi vrućine ili nervoze, mogu utjecati na spolnu želju.

Određeni lijekovi smanjuju učinak kontracepcijskih pilula

  • Većina antibiotika ne smanjuje efikasnost pilule, no ipak je važno dobro pročitati uputstvo s kutije lijekova ili potražiti savjet farmaceuta. Naprimjer, lijek rifampin koji se najčešće daje oboljelima od tuberkuloze smanjuje nivo hormona, te može ugroziti kontracepciju.