{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istine i mitovi o ženskom tijelu i seksualnosti

S
8.6.2009. u 21:17
0
0
Istine i mitovi o ženskom tijelu i seksualnosti
0
Istine i mitovi o ženskom tijelu i seksualnosti
Postoje određene tvrdnje i pitanja o ženskom tijelu i seksualnosti koja se stalno ponavljaju, no na mnoga od njih ljekari ili farmaceuti ne daju konkretan odgovor. Naučni portal LiveScience ponudio je objašnjenje i odgovore na pet najčešćih mitova o ženskom tijelu i zdravlju:
Ljekarskim pregledom je moguće utvrditi da li je žena nevina

- Nekad ni detaljnim pregledom himena nije moguće utvrditi da li je žena imala seksualne odnose jer je himen elastičan, te propušta menstrualnu krv. U rijetkim slučajevima himen je potpuno zatvoren, no tad dolazi do zdravstvenih komplikacija koje rezultiraju hirurškom intervencijom

Žene i muškarci trebaju isto sna

- Dokazano je da žene koje nedovoljno spavaju imaju veći rizik da obole od dijabetesa, te su sklonije upalnim bolestima, stoji u studiji naučnika Edwarda Suaereza s Sveučilišta Duke.

U studiji u kojoj je učestvovalo 6.000 ispitanika oba spola dokazano je da kod muškaraca nije zabilježena veza između količine sna i nastanka bolesti.

Žene ne mogu zatrudniti tokom menstruacije

- Jedan od najčešćih mitova o ženskom tijelu je potpuno netačan, tvrde ljekari. Poznato je da spermiji 'žive' i do par dana, a ovulacija može početi i dok menstrualno krvarenje traje, tako da ova metoda kontracepcije nije nimalo pouzdana.

Žene u menopauzi izgube želju za seksom

- Jedno istraživanje u SAD-u dokazalo je da 50% sredovječnih žena i dalje prakticira seks, te da uživa u istome. Ono što jeste istina je da određene nelagodnosti koje žene prolaze u menopauzi, kao što su napadi vrućine ili nervoze, mogu utjecati na spolnu želju.

Određeni lijekovi smanjuju učinak kontracepcijskih pilula

- Većina antibiotika ne smanjuje efikasnost pilule, no ipak je važno dobro pročitati uputstvo s kutije lijekova ili potražiti savjet farmaceuta. Naprimjer, lijek rifampin koji se najčešće daje oboljelima od tuberkuloze smanjuje nivo hormona, te može ugroziti kontracepciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: