{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istina o body piercingu

S
Sarajevo-x.com
20.6.2008. u 21:11
0
4
Istina o body piercingu
0
Istina o body piercingu
Za mnoge, body piercing je cool modni dodatak, koji se smatra umjetničkom formom koja simbolizira mladost. Međutim, britanski stručnjaci upozoravaju da jedna od tri mlade osobe doživi komplikacije nakon ovakvog načina "ukrašavanja tijela". Ako to još niste učinili, ali ozbiljno razmišljate o bušenju nekog dijela svog tijela, najprije saznajte koji rizici postoje i kako ih možete izbjeći.
U posljednjem izvještaju British medical Journala jedna od tri osobe od 16 do 24 godine, koja se odlučila na bušenje tijela u ime stila, doživjela je kasnije medicinske probleme, a jedna od 100 osoba je čak završila u bolnici. Također zabrinjava i rastući broj osoba koji sami sebi urade piercing ili se ovom zahvatu ne podvrgnu kod profesionalaca.

Otkriveno je i da su žene veći ljubitelji piercinga od muškaraca, te da su pupak i nos najpopularniji dijelovi tijela za bušenje. Interes za bušenje jezika, bradavica i obrva svakim danom raste.

"Gotovo polovina ženske populacije u Velikoj Britaniji bi mogla nekada u svom životu probušiti neki dio tijela, osim ušne školjke. Ako se ovaj trend nastavi, jako je važno nastaviti educirati osobe koje rade piercing, njihove klijente i zdravstvene radnike o važnosti dobre higijene i javne sigurnosti", kazala je Fortune Ncube, jedan od ljekara koji su sproveli neobičnu studiju.

U specijaliziranim salonima, body piercing se obično radi bez anestezije. Odabrano područje se umrtvi i zatim se malo debljom iglom probije koža. Kroz probušenu rupu se provlači nakit. U teoriji riječ je o sigurnoj proceduri, ukoliko se izvodi u besprijekorno čistom okruženju, gdje osoblje salona nosi rukavice, koristi sterilizovanu opremu i igle za jednokratnu upotrebu, a probušeni dijelovi tijela se kasnije stalno štite od prljavštine i bakterija.Ali, u stvarnosti, rizici od zdravstvenih problema su veoma visoki, budući da se radi o veoma invazivnoj proceduri koja kasnije zahtijeva adekvatnu njegu i oporavak, slično kao i nakon hirurške operacije. Tako oporavak od piercinga u pupku ili nosu traje nekoliko mjeseci.

Nijedan dio tijela koji probušite nije imun na rizik. Tako stomatolozi upozoravaju da je oralni piercing, piercing na usni ili jeziku, posebno podložan infekcijama, jer se ostaci hrane talože oko nakita i izazivaju bakterijsku infekciju.

U međuvremenu, istraživači sa klinike Mayo (Minnesota), otkrili su da body piercing može povećati rizik od potencijalno smrtonosnih infekcija kod osoba sa urođenim srčanim manama.

Prošle godine studentica iz Cardiff je skoro umrla kada joj je metalna kukica u pupku razderala stomak, usred saobraćajne nesreće. Jessica Collins je provela tri sata na operacionom stolu. Dvije godine ranije 17-godišnji Britanac je preminuo od posljedica trovanja krvi, samo dva mjeseca nakon što je uradio piercing na donjoj usni. Sve je više i slučajeva infekcija krvi, poput hepatitisa B i C i HIV-a, upravo zahvaljujući rastućoj popularnosti procedura body arta.Stručnjaci naglašavaju da bi vlasnici piercing salona klijentima trebali reći kako voditi brigu o piercingu, kako bi se smanjile šanse za razvijanjem infekcije. Treba svakako izbjegavati jeftini nakit, koji može izazvati alergijsku reakciju kod nekih osoba. U slučaju upala i jakih bolova antibiotici su neophodni, ali ni oni nisu djelotovorni za sve dijelove tijela.

Na mjestima gdje ima više hrskavice i manje mesa, poput gornjeg dijela ušne školjke, postoji ograničen protok krvi, pa tako lijekovi neće moći dospjeti do inficiranih oblasti.

U svakom slučaju, ne bi bilo loše da dobro razmislite da li zaista želite piercing, jer mnogi se upuste u to bez razmišljanja, zbog čega kasnije požale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: