|

Iskorijenjen i drugi virus uzročnika dječje paralize, ali se može vratiti

Iskorijenjen i drugi virus uzročnika dječje paralize, ali se može vratiti
2
F
FENA
25.10.2019. u 14:56
5
komentara
2

dijeljenja
Iskorijenjen i drugi virus uzročnika dječje paralize, ali se može vratiti Foto: EPA-EFE
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je "historijski korak" naprijed prema iskorjenjivanju dječje paralize pošto je stručna grupa potvrdila da je u svijetu iskorijenjen drugi od tri tipa poliovirusa uzročnika te bolesti poznate i kao poliomijelitis.
Ta vijest, koju je objavilo Globalno povjerenstvo za iskorjenjivanje poliomijelitisa (Global Commission for the Certification of Poliomyelitis Eradication), znači da je aktivan još samo virus tipa 1 pošto je virus tipa 2 iskorijenjen 2015., a za virus tipa tri to je obznanjeno ove sedmice.

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa srezano za više od 99 posto od 1988. godine, no tip 1 virusa koji izaziva dječju paralizu još je endemičan u Pakistanu i Afganistanu u kojima je ukupno 88 osoba zaraženo ove godine.

Riječ je o ponovnom rastu zaraženih nakon rekordno niskog broja u 2017. kada su bila zabilježena 22 slučaja.

"Iskorjenjivanje poliovirusa tipa 3 važna je prekretnica prema svijetu bez poliomijelitisa, ali ipak se ne smijemo opustiti", rekla je doktorica Matshidiso Rebecca Moeti, direktorica WHO-a za Afriku.

Savez za vakcine GAVi pozdravio je objavu "kao direktnu pobjedu u borbi protiv poliomijelitisa".

Polio napada živčani sistem i može izazvati nepovratnu paralizu u roku od nekoliko sati. Bolest se ne može liječiti, ali se infekcija može spriječiti vakcinom te je dramatičan pad oboljelih u zadnjim desetljećima ostvaren upravo zahvaljujući sistemskom vakcinisanju novorođenčadi i djece.

No u populacijama u kojima vakcinisanje nije provedeno, poliovirusi se mogu ponovno javiti i brzo proširiti. Slučajevi se mogu pojaviti i u sredinama u kojima je imunitet nizak, a higijenski uvjeti manjkavi jer vakcinisane osobe mogu izbacivati virus i tako izložiti opasnosti one koji nisu vakcinisani.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...