Doprinos pronalasku lijeka
0

Igrica "Foldit" pomaže u borbi protiv side

SRNA
Internetska igrica "Foldit" pomogla je da se odredi struktura enzima koji bi mogao da otvori put proizvodnji lijeka protiv side.

Igrica omogućava učesnicima da sastavljaju nove oblike proteina nasumičnim spajanjem digitalnih molekula na ekranima svojih kompjutera.

Naučnici su u žurnalu "Priroda strukturalne i molekularne biologije" napisali da ih više od deset godina muči problem strukture ovog važnog proteina.

Zajednici internetskih igrača bilo je potrebno samo nekoliko dana da sastave model enzima, prenosi BBC.

Proteini su veoma kompleksna organska jedinjenja od kojih je sastavljena svaka organska materija, a enzim je posebna vrsta proteina.

Enzim koji su predočili igrači zove se M-PMV retroviralna proteaza i ima ključnu ulogu u razvoju virusa sličnog virusu HIV.

Ovaj rezultat mogao bi da bude važan korak ka razvoju lijeka protiv side. Igrači su, prateći jednostavna pravila, prevrtali i okretali digitalni trodimenzionalni model enzima na ekranima svojih kompjutera i testirali sve moguće kombinacije njegovog slaganja.
Na kraju su postigli optimalan oblik molekula, kojem je za održavanje porebna najmanja količina energije.

Stručnjaci ocjenjuju da ovi rezultati pokazuju da igranje, nauka i kompjuteri mogu da se iskombinuju i doprinesu napretku koji do sada nije bio moguć.

Biohemičar Firas Hatib, sa Univerziteta u Washingtonu, gdje je igrica "Foldit" napravljena 2008. godine, kaže da je cilj bio da se vidi "da li ljudska intuicija može da ode dalje tamo gdje su zakazale automatizovane metode". 

Naučnici su bili toliko impresionirani rezultatima da su dodali imena pojedinih igrača na listu autora studije.