|

I dječaci plaču: Novi standardi ljepote pritišću i "jači" spol

I dječaci plaču: Novi standardi ljepote pritišću i "jači" spol
3
D
DP
5.2.2020. u 11:49
1
komentara
3

dijeljenja
I dječaci plaču: Novi standardi ljepote pritišću i "jači" spol Ilustracija: Shutterstock
Prema nedavnim istraživanjima, tinejdžeri oba spola podjednako pate od poremećaja u prehrani zbog ostvarivanja tjelesnih ideala.
Standardi ljepote kod muškaraca danas su pod utjecajem sadržaja raznih časopisa i prizora mladića koji sudjeluju u različitim svjetskim reality programima gdje je nužno imati zategnuto, mišićavo tijelo, prošarano venama i hidratiziranu kožu. I dok pritisak na mladiće da postignu određeni fizički ideal nije novost, s rastom značaja koji imaju društvene mreže i online upoznavanje, taj pritisak postaje sveprisutan i kritično invazivan.

Prema podacima britanske Nacionalne zdravstvene službe, broj se muškaraca koji pate od nekakvog poremećaja u prehrani (bulimija, anoreksija itd.) između 2010. i 2016. povećao za 70%. Nezadovoljstvo svojim izgledom kod dječaka u pubertetu jest trend u cijeloj Europi, ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu (The Guardian).

Muški časopisi i internetski sadržaji i televiziji poručuju tinejdžerima da što ranije počnu raditi na svom tijelu kako bi stekli goleme mišiće. Drugim riječima, mladima se poručuje da imaju određene nedostatke, kao i da nije dovoljno to što su zdravi. Pločice na trbuhu su imperativ, a sve je češća pojava da srednjoškolci koriste suplemente za pojačanje mišićne mase i idu u teretanu.

Živimo u dobu naglašene informiranosti pa smo samim tim svjesni da se moramo hraniti i živjeti zdravije, što uključuje redovito vježbanje. Ipak, problem nastaje onda kada adolescenti postanu opsjednuti svojim izgledom zbog mentalnog zdravlja i intelektualnog razvoja.

Mladići se sve više brinu o svom izgledu, na istoj razini kao i djevojke. Bez obzira na spol, pritisak da se izgleda dobro već u pubertetu je prisutan i postojan. Roditeljima slijedi teška borba da u viralnom i digitalnom svijetu ukažu na nestvarna očekivanja koja njihova djeca nerijetko imaju od sebe kako bi se ugledali na svoje idole.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...