Sve za ideale
3

I dječaci plaču: Novi standardi ljepote pritišću i "jači" spol

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema nedavnim istraživanjima, tinejdžeri oba spola podjednako pate od poremećaja u prehrani zbog ostvarivanja tjelesnih ideala.

Standardi ljepote kod muškaraca danas su pod utjecajem sadržaja raznih časopisa i prizora mladića koji sudjeluju u različitim svjetskim reality programima gdje je nužno imati zategnuto, mišićavo tijelo, prošarano venama i hidratiziranu kožu. I dok pritisak na mladiće da postignu određeni fizički ideal nije novost, s rastom značaja koji imaju društvene mreže i online upoznavanje, taj pritisak postaje sveprisutan i kritično invazivan.

Prema podacima britanske Nacionalne zdravstvene službe, broj se muškaraca koji pate od nekakvog poremećaja u prehrani (bulimija, anoreksija itd.) između 2010. i 2016. povećao za 70%. Nezadovoljstvo svojim izgledom kod dječaka u pubertetu jest trend u cijeloj Europi, ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu (The Guardian).

Muški časopisi i internetski sadržaji i televiziji poručuju tinejdžerima da što ranije počnu raditi na svom tijelu kako bi stekli goleme mišiće. Drugim riječima, mladima se poručuje da imaju određene nedostatke, kao i da nije dovoljno to što su zdravi. Pločice na trbuhu su imperativ, a sve je češća pojava da srednjoškolci koriste suplemente za pojačanje mišićne mase i idu u teretanu.

Živimo u dobu naglašene informiranosti pa smo samim tim svjesni da se moramo hraniti i živjeti zdravije, što uključuje redovito vježbanje. Ipak, problem nastaje onda kada adolescenti postanu opsjednuti svojim izgledom zbog mentalnog zdravlja i intelektualnog razvoja.

Mladići se sve više brinu o svom izgledu, na istoj razini kao i djevojke. Bez obzira na spol, pritisak da se izgleda dobro već u pubertetu je prisutan i postojan. Roditeljima slijedi teška borba da u viralnom i digitalnom svijetu ukažu na nestvarna očekivanja koja njihova djeca nerijetko imaju od sebe kako bi se ugledali na svoje idole.