Gljive
Osim ako niste alergični, gljive nemojte izbjegavati. Potrudite se da postanu dio vaše ishrane, jer su gljive bogate proteinima, vitaminima B i vitaminom D.
Celer
Celer je povrće bogato vitaminom K, kalijem i folnom kiselinom. Ovo je povrće poznato po tome što snižava krvni pritisak, a ne sadrži mnogo kalorija. Celer možete unostiti u supi.
Prokulice
Prokulice su bogate vitaminom K, C i omega-3 masnim kiselinama. One pomažu u borbi protiv supstanci koje uzrokuju rak. Birajte uvijek svježe prokulice i nikada ih nemojte prekuhati.
Riba
Ukoliko vas odbijaju miris, oblik ili kosti ribe, to morate prevazići. Riblje meso je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, što je veoma korisno za srce i mozak. Za bolji okus riblje meso možete marinirati.
Paradajz
Neki ljudi ne vole svježi paradajz, ali srećom nemaju problem da ga jedu u sosu ili u kuhanoj varijanti. Srećom po njih, naučnici tvrde da se antioksidant likopen bolje apsorbuje u organizmu kada se paradajz jede kuhan. Likopen sprečava nastanak bolesti srca i raka.
Avokado
Avokado se može činiti neukusnim, ali se radi o zaista zdravom voću bogatom vitaminom E, kalijem i esencijalnim masnim kiselinama. Koristan je za kožu i srce. Avokado se može miješati sa sokom od limuna, uljima i začinima. Ta mješavina je zdrava alternativa za majonezu.
Puter od kikirikija
Puter od kikirikija snižava nivo holesterola i sprečava nastanak bolesti srca. Može se dodavati u različite salate.