MIND dijeta
17

Hrana koja je zdrava za vaš mozak i ona koju biste trebali izbjegavati

S.H.P.
Puno je stvari koje vam mogu pomoći da vježbate svoj mozak i održavate ga zdravim, no nije toliko poznato da i vaša prehrana igra presudnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti.

Nedavno istraživanje pokazalo je da bi specifična prehrana, koja se naziva MIND dijeta, mogla smanjiti rizik od ovih bolesti.

Ovo su glavni hranljivi elemeti koje trebate uključiti u svoju ishranu da biste imali zdrav mozak.

Jagode su voće broj jedan koji treba konzumirati. Ove zdrave bobice bogate su flavonoidima koji su vrlo korisni za naš mozak. Dakle, dodajte borovnice, jagode i brusnice svojim grickalicama i vaš mozak će vam kasnije biti zahvalan.

Zeleno lisnato povrće također je jako dobro za naš mozak. Pogotovo špinat, kelj, zelena salata koji dokazano smanjuju stopu starenja mozga.

Umjesto prerađenih grickalica i slatkiša, radije jedite sirove ili pečene orašaste plodove, koji su bogati vitaminom E koji pomaže vašem mozgu da funkcionira. Osim toga zbog svojih spojeva, zdravih masti, vlakana i antioksidanata pomažu našem cjelokupnom zdravlju.

Ako znate nekoliko stvari o mediteranskoj prehrani, onda znate da je maslinovo ulje saveznik broj jedan za dobar i zdrav obrok. Ljekari savjetuju da koristite maslinovo ulje u svojoj prehrani, posebno ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje djeluje kao zaštitnik našeg mozga protiv demencije.

Ribu morate jesti najmanje jednom sedmično. Studije su pokazale da su ljudi stariji od 65 godina koji su stalno jeli ribu postigli bolji rezultat na testovima pamćenja u poređenju s onima koji su jeli manje ribe. Riba uključuje zdrave masti, B-6 i B-12 koji su korisni za vaš mozak. Prema dijeti MIND jednom sedmično je dovoljno.

Hrana koju biste trebali izbjegavati je puter, margarin, sir. Osim toga previše šećera i soli nije dobro za vaš mozak.