Riječ dermatologa
125

Helppikangas: Melanom je najagresivniji kancer, samopregledi mladeža su veoma bitni

A. B.
Hana Helppikangas
Hana Helppikangas
Povodom 10. jubilarne javno zdravstvene humanitarne kampanje protiv raka kože i ove godine su dermatolozi odlučili ovom važnom pitanju posvetiti pažnju.

Naime, dermatolozi su odlučili putem edukativnog videa kroz jedan argentinski tango u izvedbi naše dive Džejle Glavović i Vedrana Marčete svjetskog prvaka naučiti ljude kako da obave samopregled mladeža i naučiti ključne savjete stručnjaka o nastanku raka kože.

"Svi mi imamo mladeže po tijelu i stalno smo izloženi UV zračenju kao najvećem riziku koji uzrokuje mijenjanje struktura mladeža u melanom ukoliko ne znamo kako se zaštititi. Sve je veći broj mladih osoba kod kojih dijagnosticiramo melanom, ali srećom u najranijem stadiju. Zato nas podržite i širite svijest da bismo zajedno spasili mnoge živote", kazala je doktorica specijalista dermatovenerolog Hana Helppikangas.

Zbog pandemije, ove godine dermatolozi Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože "Melanoma u BiH" neće moći organizovati javne besplatne masovne preglede kao prethodnih devet godina.

Ipak, pojedini dermatolozi će otvoriti vrata svojih ordinacija u junu za besplatne preglede u Sarajevu, Travniku, Banjoj Luci i Mostaru. Tačne datume kao i ordinacije koje će raditi besplatne preglede možete vidjeti na zvaničnoj stranici : www.euromelanoma.org/bosnia.

"Zahvaljujući kampanji spašeno je na hiljade života od ovog najagresivnijeg karcinoma u humanoj patologiji. Hvala prijateljima kampanje, Vichy, La Roche Posay, Narodnom pozorištu i Sarajevskoj filharmoniji što su pomogli u realizacije iste", poručila je Helppikangas.