Studija
0

Gume za žvakanje pomažu pacijentima

Sarajevo-x.com
Doktori bi uskoro mogli početi propisivati žvakaće gume kao lijek, zaključak je dosadašnjih istraživanja na ovom polju. Žvakanje ovih guma pomaže pacijentima da se brže oporave nakon operacije na crijevima.

Osobe koje su imale ove operativne zahvate otpuštene su iz bolnice skoro dva dana prije nego oni kojima nisu davani ovi slatkiši.

Žvakanje žvakaćih u trajanju od 30 minuta ujutro, poslije podne i naveče kod pacijenata dovodi do aktiviranja želučanih hormona. Ispostavlja se da su crijeva na ovaj način stimulisana te pacijent uskoro može početi normalno jesti.

Medicinska sestra Harriet Wright vodila je ovu šestomjesečnu studiju i to na 67 pacijenata u Dorset Couny Hospital u Dorchester, piše The Sun.

"Pacijenti kod kojih je oporavak išao normalno poslani su kući četiri ili pet dana nakon operacije," kaže ona. "Ali oni koji su žvakali gume otpuštani su u prosjeku dan i po prije. Žvakaće su učinile da se osjećaju bolje i da odu kući ranije."

Na pitanje preporuke ovih slatkiša, rekla je da od sad oni svakako preporučuju ovu metodu u slučajevima operacije na crijevima i nadaju se da će to postati praksa.