Zdravlje
70

Goražde: Projekat "Zdravo jedi, zdravo rasti“ ukazuje na važnost pravilne ishrane djece

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U okviru projekta "Zdravo jedi, zdravo rasti" u goražanskom vrtiću "Sunce“ priređene su zanimljive radionice "Kuhajmo zajedno" i "Medina kućica zdravlja".

Ovaj značajan projekat se realizuje posredstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Federalnog ministarstva zdravstva te Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a značajnu podršku dali su i Udruženje kuhara BiH i Project Hope BiH te UNICEF BIH.

"Vrtić 'Sunce' jedan je od šest vrtića u FBIH u kojima se realizuje ovaj projekat koji je usmjeren na unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta. Sa velikom ozbiljnošću je prihvaćen i u Goraždu gdje su se i danas djeca, roditelji i odgajatelji učili zdravim navikama. Djeca su imala priliku posjetiti ‘Medinu kuću zdravlja’ gdje su dobili zdravstvenu knjižicu za svog medu u kojoj će pratiti medine zdrave aktivnosti i koja sadrži savjete djeci za zdravlje njih i njihovog mede. S Medom i prijateljima su radili vježbe. Djeca su potom crtala zdravu hranu te posmatrala kako kuhari pripremaju zdrav obrok za njih koji su na kraju radionice uz sok od svježe mrkve imali priliku probati“, kazala je Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja.

Ona je dodala da za projekat vlada veliko interesovanje, javljaju se i drugi vrtići, a postoje i planovi da se uključe osnovne i srednje škola u FBiH, te organizuju i takmičenja o temi zdrave ishrane.

"Vrtići koji su uključeni u projekat na ovaj način ispunit će kriterije za dobijanje certifikata Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u smislu zdrave ishrane, što bi se trebalo dogoditi u martu", ističe Bandić.

Direktorica vrtića "Sunce" Elma Bučo istakla je kako su u ovoj ustanovi prezadovoljni realizacijom projekta u koji su se uključili i svi roditelji djece koja pohađaju ovu predškolsku ustanovu.

Radionici koja promoviše zdrave prehrambene navike prisustvovali su i predstavnici kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport predvođeni ministrom Damirom Žugom. Na ovaj način, predstavnici resornog ministarstva željeli su ukazati na važnost zdrave ishrane kod djece, kao i značaj formiranja zdravih prehrambenih navika u ranom dječijem uzrastu.

Projekat "Zdravo jedi, zdravo rasti“ pored Goražda, realizuje se u još pet vrtića i to u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću i Čapljini.