Zdravlje
0

Gojaznost je rezultat modernog života

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gojaznost nije rezultat prekomjernog jedenja ili manjka fizičke aktivnosti već posljedica našeg modernog načina življenja. Britanske institucije zdravstva upozoravaju da razlozi za koje smo ranije vjerovali da nas čine gojaznima zapravo i nisu pravi te da je pravi razlog u našem savremenom drušvu.

Prekomjerno dobivanje na težini ne dešava se zbog ljenosti i nedostatka kretanja već jednostavno zbog ustrojstva modernog društva, izvijestio je u četvrtak Reuters.

Tehnička revolucija 20. stoljeća dovela je do toga da gojaznost više nije moguće izbjeći jer su naša tijela biološki predodređene i programirana da se prilagođavaju okolišu u kojem žive.

"Lov i briga za hranu su bili ključni u prahistorijsko doba, ali sada je energije manje, ljudi jedu lošu hranu, imaju mašine koje im pomažu u svakodnevnim poslovima, transport na udaljena mjesta i poslove koji ne zahtijevaju fizičku energiju...Sve je to dovelo do toga da smo gojazni čak i ako ne jedemo mnogo", izjavio je britanski naučnik David King.

Britansko minitstarstvo zdravlja trenutno sponzorira projekt koji je proučavan čak dvije godine, a uključuje 250 eksperata i naučnika. Oni predviđaju da bi se rezultati reverzibilnog procesa smanjivanja "epidemijske" gojaznosti mogli vidjeti tek za tridesetak godina.