Zdravlje
2

Gojaznost djece na globalnom planu pretvara se u noćnu moru

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Dječija gojaznost je dostigla alarmantni nivo na globalnom planu i postala je noćna mora u zemljama u razvoju, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Autori izvještaja Komisije za borbu protiv gojaznosti kod djece objavljenog u ponedjeljak naglasili su da ova epidemija u prošlosti nije tretirana kao javni zdravstveni problem već je tumačena kao proizvod nečijeg stila života i pojedinačnog izbora hrane.

Međutim, nakon dvije godine istraživanja u više od 100 zemalja, autori izvještaja ističu da su vlade i globalne svjetske organizacije bile ključne u tretiranju ove pošasti modernog doba.

"Koja je poruka? Nisu djeca kriva", kazao je predsjednik komisije Peter Gluckman.

Biološki faktori, neadekvatan pristup zdravim namirnicama, nedostatak fizičke aktivnosti u školama i neregulisan marketing loše ishrane dodatno pogoršavaju epidemiju koja traži koordinisan globalni odgovor, navodi se u izvještaju.

Komisija za borbu protiv gojaznosti kod djece je, podsjećajući na podatak da je gojaznost kod djece mlađe od pet godina u posljednje 24 godine porasla sa 31 na 41 milion, predložila da se promoviše zdrav način života i povećaju porezi na zaslađena pića.

"Do danas, napredak u borbi protiv gojaznosti je spor i nekonzistentan", navodi se u izvještaju.

Gluckman dodaje da je dječija pretilost u zemljama u razvoju prava "noćna mora".

Brojke pokazuju da se u Africi broj gojazne djece mlađe od pet godina od 1990. udvostručio, i da sada on iznosi 10,3 miliona.

U izvještaju se navodi da u bogatijim zemljama, siromašnija djeca češće obolijevaju od gojaznosti, dijelom zbog velike dostupnosti lošoj ishrani koja obiluje ugljikohidratima mastima i šećerima.