Zdravlje
0

Gojaznoj djeci ugrađuju balone u želudac

Sarajevo-x.com
Najmlađi gojazni pacijenti, koji će učestvovati u eksperimentu, čija težina opterećuje njihovo zdravlje, imaju 11 godina. Njima će se ugrađivati želučani baloni u pokušaju da se spasi njihovo zdravlje. Ovaj uređaj bit će korišten kao posljednje sredstvo u borbi protiv gojaznosti djece.

Početna testiranja će se obaviti na djeci i tinejdžerima koji su toliko gojazni da imaju problema sa disanjem kada spavaju, a vrat im je pritisnut jastukom. Kako bi spriječili testiranu omladinu da se ponovo ugoje, naučnici će posmatrati njihovu ishranu i vježbanje. Također će biti poslati na kognitivno-bihejvioralnu terapiju kod psihologa koji će im pomoći da se riješe loših navika

Ovaj zahvat, koji je prvobitno dizajniran za starije pacijente, košta oko 2.500 eura što je jeftinije od prvih takvih zahvata, kao što je npr. podvezivanje želuca koje je koštalo oko 8.000 eura.

Studije pokazuju da nakon šest mjeseci odrasli pacijenti gube i do 19 kilograma pomoću želučanog balona. Mnogi eksperti za gojaznost su iznenađeni kako novi pronalazak uspješno pomaže u borbi protiv previše kilograma.

Međutim, mnogi naučnici su izrazili zabrinutost zbog testiranja ovih balona na djeci. Među neželjenim efektima javlja se učestalo povraćanje i osjećaj mučnine, a ponekad se javlja i krvarenje. Ukoliko se balon nađe među crijevima, ishod može biti fatalan.