|

Gojazni tinejdžeri imaju povećan rizik od srčanog udara u odrasloj dobi

Gojazni tinejdžeri imaju povećan rizik od srčanog udara u odrasloj dobi
16
M. A.
18.9.2019. u 15:15
5
komentara
16

dijeljenja
Gojazni tinejdžeri imaju povećan rizik od srčanog udara u odrasloj dobi Ilustracija: Shutterstock
Tinejdžeri koji se bore s prekomjernom tjelesnom težinom ili oni koji su pretili vjerovatno će imati srčani udar u odrasloj životnoj dobi, pokazala je nova studija.
Istraživači su analizirali podatke skoro 1,7 miliona muškaraca u Švedskoj rođenih između 1950. i 1987. koji su prošli opsežna fizička ispitivanja kada su s 18 godina počeli obaveznu vojnu službu. Praćeni su do 46. godine, a neki i do 64. godine.

Za to vrijeme, u ovoj grupi prijavljeno je više od 22.000 srčanih udara (sa smrtnim ishodom ili bez njega) koji su se dogodili u prosječnoj dobi od 50 godina. Viši indeks tjelesne mase (BMI) u dobi od 18 godina bio je povezan s povećanim rizikom od srčanog udara prije 65. godine, čak i nakon što su se istraživači prilagodili drugim faktorima.

BMI je procjena tjelesne masti na osnovu visine i težine. Osobe koje imaju BMI 30 ili više smatraju se pretilim. Povećan rizik od srčanog udara počeo je na BMI 20, što se smatra normalnim, a onda je postepeno rastao.

Muškarci koji su u dobi od 18 godina bili teško pretili (BMI 35 ili više) imali su više nego utrostručen rizik od srčanog udara kasnije u životu, pokazala je studija predstavljena na godišnjem sastanku Evropskog društva kardiologa u Parizu.

"Pokazujemo da je BMI kod mladih izuzetno važan pokazatelj rizika od kardiovaskularnih oboljenja koji postoji tokom života. Naše istraživanje podržava pomno praćenje BMI-a tokom puberteta i sprečavanje pretilosti zdravom prehranom i fizičkom aktivnošću", rekla je autorica studije Maria Aberg, predavačica na Univerzitetu u Gothenburgu u Švedskoj.

Napomenula je da se ovi nalazi nastavljaju na prethodna istraživanja koja su povezivala BMI adolescenata sa zatajenjem srca u odrasloj dobi, piše Health24.

"Kako prevalenca prekomjerne težine i gojaznosti kod mlađih odraslih osoba i dalje eskalira, možda ćemo se u budućnosti susretati s ​​većim stopama srčanih i moždanih udara. Roditelji, škole i kreatori politike trebaju hitno djelovati kako bi se zaustavila 'epidemija' pretilosti kod djece i mladih", rekla je Aberg.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...