Opasnost od viška kilograma
0

Gojazni muškarci imaju lošiju spermu

Sarajevo-x.com
Muškarci sa viškom kilograma, a posebno gojazni muškarci, kao i njihove partnerice, imaju znatno manje šanse da postanu roditelji. Do ovog podatka se došlo upoređivanjem kvalitete sjemena u odnosu na muškarce normalne tjelesne težine, javlja AFP.

Tokom jednog od najvećih istraživanja ove vrste, uzeti su uzorci sjemena 1.940 muškaraca i upareni sa težinom donora. Mjerilo je bio indeks tjelesne mase (ITM), mjera za tjelesnu mast kod odraslih osoba. Prema ovome, normalna tjelesna težina je definisana kao indeks tjelesne mase od 18,5 do 25, prekomjerna težina od 25 do 30, a gojaznost od 30 ka više.

Što je veći broj viška kilograma, to je manji kvalitet sjemena, posebno kod onih u kategoriji gojaznih. istraživanje je prezentirano u Stockholmu.

"Višak kilograma uzrokuje promjenu karakteristika sjemena, što je vjerovatno posljedica hormonskih poremećaja. Rezultat toga je manji broj spermatozoida, slabija pokretljivost i vitalnost", rekao je Paul Cohen-Bacrie, doktor nauka iz laboratorije Eylau-Unilabs u Parizu.

Istraživanjem je otkriveno da je broj spermatozoida kod muškaraca sa prekomjernom težinom niži za 10 posto, a za čak 20 posto kod gojaznih muškaraca u poređenju sa muškarcima normalne tjelesne težine.

Procenat muškaraca koji uopće nemaju spermatozoida se učetverostučio. Kod muškaraca normalne težine je povećan za 1 posto, dok je za grupu gojaznih muškaraca taj procenat porastao za 3,8 posto.