Istraživanje
1

Gledanje TV-a je najštetnija razonoda

Sarajevo-x.com
Gledanje TV-a je najštetnija razonoda za fizički neaktivnu djecu, jer povećava rizik od srčanih bolesti. Gledanje televizije je opasnije od igranja videoigrica, upozoravaju naučnici.

Istraživači sa Univerziteta Queen u Kanadi analizirali su 2527 djece dobi između 6 i18 godina tokom tri godine i došli do rezultata da je previše gledanja TV-a štetno po srce.

Istraživači su uzeli u obzir i godište, težinu, krvni pritisak i nivo holesterola u krvi kod testirane djece. Test kardio-metaboličkog rizika je pokazao da je najopasnija razonoda gledanje TV-a.

Djeca koja su provela više sati dnevno gledajući u ekran imala su viši nivo holesterola koji može biti krivac za više bolesti.

"Naša studija se zasniva na jednom argumentu, a to je da trebamo ograničiti vrijeme koje djeca provode gledajući TV jer je to štetno. Čak i ako je dijete fizički aktivno, TV je štetan. Iz tog razloga trebamo obogatiti dan naše djece raznim sadržajima, kako bismo zaštitili njihovo zdravlje", rekla je glavna naučnica projekta Valerie Carson, prenosi Daily Mail.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u žurnalu BMC Public Health. Istraživači sa Univerziteta u Londonu otkrili su ove godine da gledanje TV-a četiri sata dnevno uvećava rizik od srčanog udara.