{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ginko biloba čini više štete neko koristi?

S
28.2.2008. u 10:00
1
2
Ginko biloba čini više štete neko koristi?
1
Ginko biloba čini više štete neko koristi?
Ginko biloba, biljni dodatak ishrani kojeg koristi veliki broj ljudi širom svijeta kako bi sačuvali svoju memoriju i u starosti, može prouzročiti više štete nego koristi, zaključili su američki naučnici iz Oregon State Universityja.
Biljka ginko biloba je prije 50.000 godina prvi put korištena u medicinske svrhe od strane Kineza, a i dan danas se vjeruje da pospješuje cirkulaciju i pomače očuvanju memorije. Međutim, grupa američkih naučnika proučavala je efekte uzimanja tri tablete ginko bilobe dnevno, kod 118 muškaraca i žena od 85 godina i više, i otkrila da redovno uzimanje ovog biljnog dodatka ishrani povećava rizik od moždanog udara, a njegovi efekti na ljudsku memoriju i dalje ostaju nejasni.

Polovina ispitanika je pila tablete ginkgo bilobe, a druga polovina ispitanika je dobila placebo tablete.

Tokom tri godine, koliko je ovo istraživanje i trajalo, čak sedam osoba iz prve grupe je doživjelo veći ili manji moždani udar, dok se takvo nešto nije dogodilo u grupi koja je uzimala placebo.

"Za ginko bilobu je do sada bilo poznato da može uzrokovati komplikacije krvarenja, ali moždani udari u ovoj studiji su prouzrokovani krvnim ugrušcima, a ne pretjeranim krvarenjima, te se radilo o manjim moždanim udarima", objasnio je za Daily Mail autor studije, doktor Hiroko Dodge.

Čak 21 ispitanik, 14 iz placebo grupe i sedam iz prve grupe, kasnije je razvilo probleme sa pamćenjem koji bi se mogli klasifikovati kao demencija.

Kada su istraživači uzeli u obzir i koliko puta su se dobrovoljni učesnici studije sjetili da popiju svoje tablete, primijetili su da su oni koji su najbolje slijedili instrukcije, imali 68% manje šansi da dožive probleme sa pamćenjem.

U svakom slučaju, potrebna su nova istraživanja kako bi se konačno utvrdilo da li ginko biloba može spriječiti gubitak memorije i da je uopšte smijemo koristiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: