Zdravlje
0

Genetska diskriminacija: Dječak izbačen iz škole zbog drugačije DNK

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Samo nekoliko sedmica nakon što je upisao šesti razred Colman Chadam izbačen je iz škole zbog DNK.

Naime, dječak je imao cističnu fibrozu, a oboljeli od te bolesti ne smiju biti jedni blizu drugih s obzirom na to da su osjetljivi na zarazne infekcije.

U školi koju je pohađao Chadam već je bilo dvoje djece s tom bolešću pa je odlučeno da dječak bude izbačen iako se na kraju ispostavilo da je potpuno zdrav.

Roditelji dječaka odlučili su tužiti školu zbog "genetske diskriminacije", a navodno bi u budućnosti takve tužbe mogle postati sve češće. Zahvaljujući DNK testovima koji su jeftini i pristupačni, postoji sumnja da bi na osnovu rezultata ispitivanja u budućnosti moglo biti diskriminacije.

Porodični advokat Chadamovih tvrdi da je Colmanov slučaj probni. On je rođen 2000. godine kada su DNK analize kod novorođenčadi bile rijetke, ali je ipak zbog urođenog srčanog problema morao uraditi dodatne testove koji su pokazali mogući razvoj cistične fibroze.

Ta informacija došla je nekako do nastavnika koji su je prenijeli roditeljima drugo dvoje djece sa cističnom fibrozom u istoj školi, a koji su odmah počeli zahtijevati od roditelja da Colmana ispišu iz škole da bi nakon nekoliko sedmica ipak prihvatili dječaka nazad.

Ishod u ovom slučaju mogao bi riješiti pitanje toga ko može imati pristup informacijama o genetici i za šta ih može koristiti, jer za 15 godina otkako je Colman testiran, testovi su pojeftinili i postali još popularniji.

Stručnjaci upozoravaju da postoji mogućnost da će se informacije o nečijoj genetici zloupotrebljavati, što bi moglo odbiti roditelje od toga da uopće traže genetska testiranja, čak i kad su neophodna.