Zdravlje
0

Dječaku koji boluje od raka mozga zaleđeno tkivo testisa kako bi mogao imati porodicu ako preživi

Klix.ba
Devetogodišnji dječak koji boluje od raka mozga zaledio je tkivo iz testisa kako bi, nada se, jednog dana ipak imao djecu.

Nathan Crawford je prvi u Velikoj Britaniji koji je podvrgnut toj proceduri zbog straha da bi nakon radioterapije i hemoterapije mogao ostati sterilan. Hirurzi iz bolnice John Radclifee u Oxfordu uklonili su dio tkiva koji sadrži ćelije sperme i nadaju se da će ih ponovo ugraditi kada odraste. Tretman je trajao pola sata i eksperti se nadaju da će biti uspješan jer već testiran na životinjama.

"Kada se to tkivo vrati u organizam on se regeneriše putem krvi i počinje proizvoditi normalne hormone koji liječe neplodnost", kazala je dr. Shiela Lane.

Procedura je slična smrzavanju jajnih ćelija koja pomaže ženama da zatrudne.

Nathanova porodica kazala je kako su shvatili da nešto nije uredu onog trenutnka kada je imao česte glavobolje, a vid mu se mutio.

"Nathan voli djecu i objasnili smo mu da s ovim može imati šansu da ima vlastitu djecu jednog dana", rekao je njegov očuh Jonathan Alison.

Nathan ima tumor u blizini mozga i ne može se operisati, zbog toga će biti podvrgnut hemoterapiji i radioterapiji.

"Ovi tumori mogu biti izliječeni ovim vidom terapija i pacijenti mogu imati dug i zdrav život bez ikakvih problema", kazala je Lane.