{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Filter na cigaretama ne štiti od raka, već ga preusmjerava na druge organe

A
6.4.2013. u 12:08
8
1
Filter na cigaretama ne štiti od raka, već ga preusmjerava na druge organe
8
Filter na cigaretama ne štiti od raka, već ga preusmjerava na druge organe
Medicinski stručnjaci i doktori na Univerzitetu Erciyes u Turskoj (ERU) otkrili su da cigare sa filterom ne štite od raka, nego ga samo usmjeravaju na druge organe.
Predsjednik onkologije na Medicinskom fakultetu u Erciyesu (ERU) prof. dr. Metin Ozkan je istakao da cigarete s filterom ne štite od raka, kao što se tvrdi, nego doprinosi njegovom širenju i na druge organe u tijelu.

"Cigarete bez filtera izazivaju rak epidermoid koji se, uglavnom, koncentriše na jednom mjestu dok cigarete sa filterom izazivaju rak adeno koji se širi po čitavom tijelu", kazao je Ozkan i dodao da su "prethodnih godina učestalije bile vrste raka uzrokovane korištenjem cigareta bez filtera, dok su posljednjih godina mnogo učestalije vrste raka koje uzrokuju cigarete sa filterom".

“Tako se kod raka koji izaziva katran najviše pojavljuje vrsta raka epidermoid, dok prilikom korištenja cigareta sa filterom, nitriti najviše uzrokuju rak adeno. Kada sam se, prije 10 godina, počeo baviti onkologijom, tada je u oko 70 posto slučajeva oboljenja bio prisutan rak epidermoid, a rak adeno oko 30 posto. Sada je rak adeno prisutan u oko 80 posto, a rak epidermoid u oko 20 posto oboljenja raka”, kazao je Ozkan.

Istakao je da su nepušači u velikoj opasnosti od raka ako dugo vremena provode u prisustvu pušača.

"Čak i nepušaći se nalaze u velikoj opasnosti kada su u blizini pušača. Posebno ako provode duže vremena u prostorijama gdje se mnogo puši", kazao je Ozkan. Napomenuo je da je i nargila štetna kao i cigarete, jer su i u njoj nalaze velike količine katrana i raznih kancerogenih tvari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: