Korisni savjeti
4

Evo kako smršati oslobađajući se nepotrebne vode iz organizma

DP
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Nakupljena voda u tijelu jedan je od faktora koji utječe i na zdravlje i na estetiku.

Ljudsko tijelo sadrži od 50% do 60% vode, ovisno o spolu i starosti. Svaka dodatna voda u tijelu smatra se viškom. Ako se osjećate otečeno, to bi mogao biti znak da imate višak vode u organizmu. Iako ozbiljnije količine zadržane vode mogu biti simptom hroničnog stanja, blagi otoci i natečenost mogu se riješiti nekim jednostavnim promjenama u načinu života, piše Insider.

Pazite na unos ugljikohidrata

Kada jedete ugljikohidrate, molekule glukoze koje čine te ugljikohidrate povezuju se u lanac i stvaraju glikogen. Glikogen je supstanca koju vaši mišići koriste za energiju. Na primjer, kada vježbate.

Međutim, kako bi napajao mišiće, glikogen se prvo mora vezati za vodu. Istraživanja pokazuju da svaki gram glikogena u vašem tijelu veže tri do četiri grama vode i ta voda dodaje nekoliko kilograma vašoj ukupnoj težini.

"Kada jedete mnogo ugljikohidrata, a ne vježbate, vaše tijelo skladišti te ugljikohidrate u glikogen, a glikogen se čuva u vodi", kaže Natalie Rizzo, osnivačica kompanije Nutrition a la Natalie.

Da biste se oslobodili viška vode, možete ograničiti unos ugljikohidrata tako da u vašem tijelu nema mnogo glikogena koji bi se vezao za vodu. Alternativa je redovno vježbati, kako biste potrošili te vodene rezerve glikogena, jer, vremenom, kako se zalihe glikogena razgrađuju vježbanjem, povezana voda se izlučuje putem urina.

Pazite na unos natrija

Jedan od najvećih faktora koji može povećati količinu vode u tijelu je unos soli. Previše soli u vašem organizmu može rezultirati trenutnim zadržavanjem vode, jer tijelo mora održavati ravnotežu natrija i vode da bi pravilno funkcioniralo. Što je više soli u vašem tijelu, bit će i više vode.

Da biste smanjili količinu vode, smanjite unos hrane koja sadrži visok postotak natrija ili soli. Sol se uglavnom nalazi u prerađenoj hrani, poput čipsa ili pržene hrane. Promjenama u prehrani moguće je izgubiti i 5 do 10 kilograma čiste vodene mase, ali ovi brojevi se razlikuju od osobe do osobe.

Pijte više vode

Još jedna velika i konstruktivna promjena načina života koju možete napraviti je piti više vode.

"Voda za piće može pomoći bubrezima da ispiru natrij", kaže Rizzo.

Kao što je ranije opisano, manje natrija vodi do manjeg zadržavanja vode.

"Međutim, važno je fokusirati se i na prehranu dok pijete više vode, jer ako samo pijete više vode, nećete postići velike rezultate. Samo ćete donekle poništiti lošu prehranu", kaže Rizzo.

Pokušajte s dodacima

U jednom istraživanju u kojem je učestvovalo 60 žena, njih 92% je doživjelo prekomjerno zadržavanje vode u tijelu sedam dana prije početka menstruacije. Promjene hormona estrogena i progesterona mogu utjecati na regulaciju tjelesnih tekućina i sadržaja natrija, što rezultira zadržavanjem tekućine.

Višak vode u organizmu pada nakon što započne menstrualno krvarenje, ali jedno istraživanje je otkrilo da magnezij, koji regulira razinu glukoze u vašem tijelu, može smanjiti predmenstrualno zadržavanje vode ako se kao dodatak uzima najmanje dva mjeseca.

Kao i uvijek, najbolje je razgovarati s ljekarom prije uzimanja bilo kakvih dodataka ili drastične promjene načina života.