Rezultati studije
2

Evo kako porast temperatura od samo jedan stepen može utjecati na vaše mentalno zdravlje

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako ste ikada za svoje misli ili konfuziju krivili vrućinu, niste pogriješili. Nedavna studija otkriva da toplo vrijeme može negativno utjevati na mentalno zdravlje.

U studiji koja je objavljena u Public Library of Science Medical Journal otkriva da prostori bez odgovarajuće klimatizacije u toplinskim valovima mogu negativno utjecati na kognitivne funkcije.

Povećane varijacije temperatura mogle bi biti povezana sa povećanim brojem slučajeva samoubistva i suicidalnog ponašanja, odlaskom u bolnicu ili prijemom zbog mentalne bolesti, te lošim zdravljem i dobrobiti zajednice.

Također, prema studiji ekonomiste sa Stanforda Marshalla Burkea iz 2018. objavljenoj u Nature Climate Change, povećanje prosječne temperature od samo 1 stepen Celzijusa u SAD-u i Meksiku korelira s povećanjem broja samoubistava od 1 posto – što se prevodi u hiljade dodatnih smrti svake godine.

Studija Burke predviđa da će, ako temperature nastave rasti kao što klimatski naučnici predviđaju, rezultatski porast biti dovoljan da zbriše združene napore programa za prevenciju samoubistava i politike kontrole oružja u Sjedinjenim Državama.

"Broj dana ekstremnih vrućina svake se godine povećava zbog klimatskih promjena, fundamentalnih promjena društvenih interakcija i ličnog blagostanja što predstavlja ozbiljnu prijetnju mentalnoj stabilnosti", kaže Robin Cooper, vanredni klinički profesor na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku i predsjednik Climate Psychiatry Alliance za magazin Time.

"Moramo početi razmišljati o klimatskim promjenama kao o krizi mentalnog zdravlja. Ako zanemarimo klimatske promjene kao prijetnju javnom zdravlju, odričemo se svoje uloge pružatelja zdravstvenih usluga", kazao je.