Podaci iz klinika 5 zemalja
2

Epilepsija i migrene su genetski povezane

Klix.ba
Prema rezultatima istraživanja objavljenog u magazinu Epilepsia, osobe koje u svojoj porodici imaju nekoga ko pati od epilepsije, imaju povećan rizik da dobiju teške migrene.

Naučnici sa Univerziteta Columbia u New Yorku su analizirali više od 500 porodica koje u užoj familiji imaju dva ili više rođaka koji imaju epilepsiju. Rezultati istraživanja su pokazali da isti geni uzrokuju i epilepsiju i migrene. Naučnici se nadaju da će ovo otkriće pomoći u kreiranju novih terapija.

Neka ranija istraživanja su već pokazala da osobe koje pate od epilepsije imaju povećan rizik od dobijanja migrena, ali nije bilo poznato da li je uzrok bio genetski.

Ovo istraživanje je pokazalo da osobe koje u bližoj rodbini imaju tri ili više slučajeva epilepsije, imaju dva puta veći rizik od dobijanja najtežih oblika migrena. Ove teške glavobolje prate i drugi simptomi, kao što su privremeni gubitak vida, problemi sa govorom i obamrlost facijalnih mišića.

"Naše istraživanje je pokazalo jaku genetsku bazu za migrene i epilepsiju, jer se rizik od dobijanja migrena povećavao samo kod ljudi kod kojih je neko od bliže rodbine imao epilepsiju", rekla je dr. Melodie Winawer.

Winawer je također navela i da će daljnja istraživanja mnogo poboljšati kvalitet života osoba sa epilepsijom.

Tokom istraživanja su korišteni podaci iz 27 kliničkih centara u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Argentini, Australiji i Novom Zelandu.