Zdravlje
3

Epidemija sifilisa u Las Vegasu: Vlasti krive aplikacije za upoznavanje i seks

Klix.ba
Ono što se dogodi u Vegasu, možda neće ostati u Vegasu.

Vlasti o okrugu Clark County (Nevada) upozorili su na epidemiju i 694 nova slučaja seksualno prenosive bolesti sifilis (od čega je 615 muškaraca).

Ovo predstavlja rast od 128 posto u odnosu na slučajeve iz 2012. godine, a ove brojke Nevadu čine državom sa najvećom stopom sifilisa, javlja AP.

Vlasti pretpostavljaju da povećan broj oboljelih od sifilisa posljedica nekorištenja kondoma, kao i aplikacija za upoznavanje i seks kao što je popularni Tinder.

Debby Herbenick, stručnjakinja za seksualno zdravlje s Indiana univerziteta navodi kako stvari nikad nisu tako jednostavne, te kako se za ovo ne mogu okriviti samo aplikacije za upoznavanje.

"Imala sam nekoliko studenata koji su upoznali seksualne partnere preko Tindera i zarazili se na taj način, ali isto tako i one koji su se zarazili na nekim zabavama ili nekoj novoj vezi", kaže Herbenick.

Elizabeth Adelman iz centra za istraživanje u Las Vegasu za AP navodi kako su vlasti zatražile dopuštenje za "prisutnost" i uvid u neke stranice za upoznavanje poput Tindera, Grindra, te gay stranice za upoznavanje Adam4Adam, kako bi im se korisnici mogli obratiti za pomoć.