{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Energetska pića mogu uzrokovati srčani udar

23.10.2012. u 15:34
42
2
Energetska pića mogu uzrokovati srčani udar
42
Energetska pića mogu uzrokovati srčani udar
Američki odjel za hranu i lijekove (FDA) istražio je pet smrtnih slučajeva koji su nastupili nakon srčanog udara, a mogli bi biti povezani sa energetskim pićima.
Glasnogovornica FDA Shelly Burgess je izjavila kako ovi izvještaji ne dokazuju da su ova pića uzrokovala smrt, ali da postoji povezanost.

FDA je istražila smrt četrnaestogodišnje djevojke iz Californije, koja je umrla nakon što je popila dva Monster energetska pića u 24 sata. Autopsijom je utvrđeno da je smrt nastupila zbog srčane aritmije usljed trovanja kofeinom. Imala je i naslijeđeni poremećaj koji može oslabiti krvne žile.

Treba uzeti u obzir da velike količine kofeina u relativno kratkom periodu mogu biti kobne za većinu ljudi, a pogotovo moraju pripaziti osobe koje imaju problema sa pritiskom, upozoravaju stručnjaci.

Ovo istraživanje je pokrenulo zanimljivo pitanje o tome šta se dešava našem tijelu kada pijemo energetska pića u velikim količinama.

Internet stranica EnergyFiend napravila je listu energetskih pića prema tome koliko kofeina sadrže (uključujući napitke poput kafe, čaja i soka).

Slijedi poređenje najpopularnijih pića i sadržaj kofeina u njima.

Energetska pića

Monster energetsko piće: 160 mg
NOS energetsko piće: 260 mg
Red Bull: 80 mg
Rockstar: 160 mg
Rumba energetski sok: 180 mg
5 Hour energetski shot: 138 mg
Arizona Extreme energetski shot: 100 mg

Kafe:

Dunkin Donuts kafa: 132 mg
Starbucks Grande Caffe Americano: 225 mg
McDonals´s velika kafa: 145 mg
Einstein Bros kafa: 206 mg

Sokovi

Coca Cola 34 mg
Dijetalna kola 45 mg
Dr. Pepper: 41 mg

Jasno je da energetska pića, kafa i minijaturna energetska pića - shots imaju mnogo više kofeina od sokova, ali bitno je fokusirati se na to koliko količinski kofeina unosimo u jednom danu i šta kombiniramo od ovih pića.

Naprimjer, ukoliko počnete dan popivši kafu Starbucks Grande (330 mg), a za ručak popijete kolu (34 mg) te prije odlaska u teretanu popijete Monster energetsko piće (160) to znači da ste unijeli 524 mg kofeina, što vas, prema istraživanju, smješta u zonu "teških korisnika". Preporučuje se da dnevna doza kofeina ne prelazi 500 mg.

Do trovanja kofeinom dolazi kada se popije doza od 10 ili više grama kofeina i ona može biti fatalna za odrasle osobe.

Dakle, kombiniranjem energetskih pića, kafe i sokova koji sadrže kofein vrlo je lako postati teški ovisnik o ovoj supstanci koja može izazvati posljedice poput nesanice, stomačnih tegoba, drhtanja mišića i ubrzanog lupanja srca, piše Forbes magazin.

Statistike pokazuju kako do trovanja kofeinom dolazi najčešće kod djece mlađe od šest godina zbog slučajnog uzimanja prekomjerne doze.

Iz FDA poručuju da energetska pića mogu teorijski izazvati srčani udar, ali ne postoji dokaz za to.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: