"Bezglutenskadevojka"
361

Emina Hodžić o životu s celijakijom: Na Instagramu stekla popularnost receptima o hrani bez glutena

E. Sk.
Emina Hadžić
Emina Hadžić
"Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana", stara je izreka koju su usvojili mnogi ljudi koji boluju od celijakije. Tokom posljednjih godina veliki dio populacije je usvojio pojam "gluten", a svijest o bolestima i tegobama koje može izazvati gluten znatno se povećala.

Prelazak na ishranu bez glutena nije jednostavan i zahtijeva disciplinu, strpljenje, odricanje i strogu kontrolu svih proizvoda, posebno prehrambenih. U početku se ova promjena čini kao velika, nemoguća i nesavladiva misija.

Međutim, iskustva onih koji su dobili bitku s glutenom govore nam da su vrijeme, strpljenje, trud, pozitivan stav te kreativan pristup pripremi hrane ključ za uspješnu eliminaciju ove štetne tvari iz života. Nakon što se savladaju sva nepoznata i nejasna glutenska pravila i upoznaju bezglutenski proizvodi dostupni na tržištu moguće je sasvim jednostavno uživati u ukusnim i hranjivim obrocima.

Ipak, u novije vrijeme, usljed povećanja broja oboljelih od celijakije, kao i zbog povećanog broja onih s razvijenom blažom ili težom intolerancijom na gluten, sve više proizvođača okreće se proizvodnji bezglutenskih proizvoda. Jedna od njih je i Emina Hodžić iz Niša koja na Instagramu ima profil pod nazivom "bezglutenskadevojka". Na ovaj način Emina, koja se već tri godine bori s celijakijom, sa svojim pratiocima dijeli recepte i savjete o hrani bez glutena.

"Odlučila sam da pravim svoj Instagram profil iz razloga što život s celijakijom nije nimalo lagan, a ako se ne vodi računa, posljedice mogu biti velike. Ovim profilom na društvenoj mreži želim pomoći baš svima koji imaju taj problem, pomoći im da ga prepoznaju, ukazati na neke simptome i naravno pomoći da lako, bez brige i s radošću spremaju svoju hranu", kaže nam Hodžić.

Svijest o aleriji na gluten i celijakiji je, govori naša sagovornica, jako slaba u regionu. Upravo zbog toga ona je jedna od onih koja je odlučila to promijeniti.

"Život je teži, ako se tako može reći, ali može biti veoma zdrav. Teško je da se jede po restoranima, teško je da kupite pojedine stvari, jer je svijest o alergiji na gluten i celijakiji slaba. Zato ja uvijek biram da spremim ono što je sigurno, spakujem u svoju lijepu zelenu činijicu i svuda je ponosno nosim sa sobom. Važno je objasniti ljudima da nije sramota nositi posude s hranom u školu, na posao, u grad ili gdje god", pojašnjava Hodžić.

Ljudi joj se, kaže nam, često javljaju tražeći savjete o hrani bez glutena i upitima kako voditi život s celijakijom.

"Često me pitaju o prvim simptomima celijakije, o nekim osnovnim pravilima koje diktira celijakija i naravno koje namirnice i gdje mogu nabaviti. Ono što im stalno savjetujem je to da hrana bez glutena nije problem. I dajem im savjet da jedu i spremaju kod kuće i da nikad, ali apsolutno nikad ne odustaju. U ovoj borbi nema 'malo' i u ovome nema 'od sutra počinjem život bez glutena', to se radi odmah", napominje Hodžić.

S obzirom na to da joj se ljudi sa sličnim problemima stalno javljaju za recepte, s našim čitaocima je podijelila jedan slani i jedan slatki recept.

Slani recept:

  • 2 jaja
  • 2 čaše brašna
  • 1 čaša jogurta
  • pola čaše ulja
  • 1 kašičica soli
  • sir, šunka
  • Pomiješajte sve sastojke i dodajte sir i šunku. Peći 25-30 minuta na 200 stepeni

Slatki recept:

  • šolja mlijeka
  • 8 kašika šećera
  • 100 grama čokolade za kuhanje
  • 1/4 margarina
  • 300 grama mljevenog keksa
  • još malo keksa za valjanje
  • Sve to pomiješati u šerpicu i staviti da vri. Kada provri dodati u sud gdje je 300 grama keksa i pomiješati. Kada se ohladi, praviti kuglice koje ćete uvaljati u keks.