Američka studija
0

Ekstraktom jabuke protiv tumora dojke

Sarajevo-x.com
Jabuka dnevno može spasiti život ženama koje boluju od raka dojke, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja američkih naučnika s njujorškog koledža Cornell.

Nova studija američkih naučnika dokazala je da ekstrakt jabuke smanjuje rast adenokarcinoma, najsmrtonosnijeg tumora dojke.

Testiranje je vršeno na laboratorijskim miševima s adenokarcinomom koji su podijeljeni u dvije grupe. U onoj grupi, kojoj naučnici nisu ubrizgavali ljekoviti ekstrakt jabuke, primjećen je rapidni rast tumora, dok je kod 81% miševa koji su dobijali ekstrakt, rast tumora skoro u potpunosti stao.

'Nismo primjetili da tumori nestaju, ali smo primjetili njegov usporeni rast, te manju malignost u odnosu na tumore kod miševa koji nisu primali terapiju', izjavio je Rui Hai Liu, profesor na koledžu Cornell koji je jedan od autora studije.

Studija je objavljena u naučnom magazinu 'Journal of Agricultural and Food Chemistry'.

Naučnici su ovu magičnu moć jabuke pripisali flavonoidima i fenolima kojima je ovo voće izuzetno bogato. Flavonoidi i fenoli su jaki antioksidansi koji sprečavaju propadanje stanica, a pored jabuke, njima su vrlo bogate narandže, grožđe, banane, jagode i kruške.

Rak dojke je najčešći i najsmrtonosniji oblik raka kod žena. Svake godine od tumora dojke oboli oko milion osoba, pretežno žena, mada i muškarci mogu oboliti od ove zloćudne bolesti.