|

Ekstrakti kanabisa ublažavaju simptome multiple skleroze

Ekstrakti kanabisa ublažavaju simptome multiple skleroze
0
F
FENA
13.12.2009. u 11:50
6
komentara
0

dijeljenja
Ekstrakti kanabisa ublažavaju simptome multiple skleroze
Američki naučnici su potvrdili da ekstrakti indijske konoplje efikasno djeluju na simptome multiple skleroze, prvenstveno na smanjivanje spazma mišića kod oboljelih, objavljeno je u naučnom časopisu BMC Neurology.
Ruski internet portal "Mednovosti" prenosi da su naučnici Fonda za globalnu neurološku inicijativu iz Los Angelesa, primjenjujući statističku metodu metaanalize, odnosno kombinovanja rezultata različitih studija, utvrdili da pet od šest istraživanja precizno ukazuje na smanjenje spazma i povećanje pokretljivosti oboljelih od multiple skleroze poslije uzimanja ekstrakta ove biljke.

Aktivne materije ekstrakta indijske konoplje (Cannabis sativa) su kanabinoidan delta-0-tetrahidrokanabinol (TNS, TGK) i kanabidiol (SBD, KBD).

Jedan od autora istraživanja Sahin Lakhan u svom komentaru rezultata je kazao da "kanabinoidi imaju široki terapeutski potencijal za multiple sklerozu i zaslužuju veliku pažnju". On je podsjetio da je spazam mišića jedan od najčešćih simptoma multiple skleroze i da su postojeće metode za njegovo smanjenje teško dostupne, izazivaju ozbiljne nuspojave ili imaju slab efekt.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...