{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"E-cig" nema štetnog utjecaja na zdravlje ljudi?

S
14.3.2009. u 08:26
0
10
"E-cig" nema štetnog utjecaja na zdravlje ljudi?
0
"E-cig" nema štetnog utjecaja na zdravlje ljudi?
Iako na prvi pogled cigareta koju vidite na slici izgleda kao i svaka druga, ovo je „e-cig“, odnosno elektronska cigareta. Proizvođači tvrde da u njoj nema nikakvih štetnih sastojaka već samo čisti nikotin. U unutrašnjosti cigarete nalazi se baterija na punjenje, kao i nikotinski kertridži koji se mogu menjati.
Proizvođači elektronske cigarete tvrde da je ovo prva cigareta koja ne škodi zdravlju čovjeka, jer se sastoji samo od čistog, tekućeg nikotina, a osjećaj kada pušite „e cig“ je isti kao i kad pušite običnu cigaretu, piše CNN.

Međutim američka direkcija Food and Drugs smatra da ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza koji potvrđuju da elektronske cigarete nemaju štetan utjecaj na zdravlje ljudi, te su pokušali zustaviti uvoz ovog proizvoda na američko tržište, no nisu uspjeli u tome.

Najveći distributer elektronskih cigareta je kompanija „Smoking Everywhere“, a glasnogovornik ove kompanije Elicko Taieb je izjavio da su elektronske cigarete laboratorijski testirane u Evropi, te da nemaju nikakvog štetnog utjecaja.

„U elektronskim cigaretama ne postoje sastojci koji mogu uzrokovati rak. Ove cigarete jesu novi proizvod na tržištu i još uvijek ne znamo kakve nuspojave izazivaju, ali do sada nije zabilježen niti jedan negativan slučaj, s toga smo sigurni one nemaju nikakvo štetno djelovanje“, kazao je Taieb.

Elektronska cigareta radi na baterije. Kada povučete dim baterija zagrijava nikotin koji se nalazi u plastičnom filteru. Tako da kada pušite e-cigaretu ustvari udišete vodenu paru obogaćenu nikotinom, a dim koji izdišete je opet vodena para, koja se brzo izgubi u zraku i nije štetna za okolinu.

Američki naučnici smatraju da je elektronska cigareta dobra zamjena za duhanske proizvode, no potrebno je još dokaza.

„Nikotin ne uzrokuje rak, ali konzumiranje čistog nikotina može proizvesti ozbiljne zdravstvene probleme“, kazao je dr. Steven Schroeder, dodajući da je duhanski dim taj koji uzrokuje razne bolesti kao što su bolesti srca i krvnih žila, te ako treba birati između nikotina i duhana, od dva zla treba izabrati manje.

Inače, „Smoking Everywhere“ u Sjedinjenim Američkim Državama dnevno proda na hiljade elektronskih cigareta, a očekuju da će se taj broj uskoro i udvostručiti. Također, prodaja ovih cigareta je u porastu na engleskom, švedskom i brazilskom tržištu.

Ukoliko se potvrdi da elektronske cigarete nemaju nikakav štetan utjecaj po zdravlje ljudi u budućnosti bi one vjerovatno mogle biti adekvatna zamjena duhanskim proizvodima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: