Nejednaki uslovi
5

Dvostruki aršini u FBiH i RS kod tretmana oboljelih od raka dojke

Piše: S.H.P.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mjesec borbe protiv raka dojke tradicionalno se obilježava u oktobru. Pacijenticama kojima je zbog ove bolesti urađena mastektomija od velikog je značaja osigurati rekonstrukciju dojke kako bi mogle voditi normalan život.

Jedan od prvih fondova koji je prepoznao značaj rekonstrukcije dojke je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji je oboljele od malignih bolesti u potpunosti oslobodio finansiranja troškova liječenja.

Osiguranicima koji boluju od malignih bolesti, uključujući i oboljele od raka dojke, Fond RS u potpunosti finasira lijekove, neophodno liječenje, dijagnostiku, medicinska sredstva i sve što je sadržano u paketu zdravstvenog osiguranja.

U protekle dvije godine fond je finansirao rekonstrukciju dojke za sedam žena koje su oboljele od raka dojke.

"Osim toga, fond finansira i sve druge intervencije i operacije na dojci zbog malignih oboljenja, poput mastektomije i slično. Primjera radi, u UKC RS u ovoj godini bilo je 190 ovakvih operativnih zahvata", rekli su nam iz Fonda RS.

Potpuno finansiranje rekonstrukcije dojke za sve žene koje su oboljele od raka dojke nije praksa u regionu. Nije praksa ni u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Oboljelim od karcinoma dojke zavod osigurava nabavku onkoloških lijekova ili citostatika i radioterapije", rekli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Za razliku od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Fond RS za žene koje boluju od raka dojke finansira i perike, grudnjake i proteze, a osiguran je i najsavremeniji tretman za liječenje radioterapijom.

"Pacijentima oboljelim od karcinoma dojke, odnosno malignih bolesti, osiguran je najsavremeniji tretman za liječenje radioterapijom i to bez čekanja, zahvaljujući otvaranju Centra za radioterapiju 2010. godine u Banjoj Luci", kazali su iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i napomenuli da su prije otvaranja ovog centra pacijente slali na terapiju van RS-a te da su znali čekati i po pola godine na ovo liječenje.