Zdravlje
27

Dvadesetominutna dnevna šetnja produžava život

Klix.ba
Brza dnevna šetnja duga 20 minuta može produžiti vaš život, tvrde naučnici sa Univerziteta Cambridge.

Naučnici su upozorili sve one koji provode život na kauču da nedostatak vježbe ubija veliki broj ljudi, kao i pretilost.

Stručnjaci s Cambridgea testirali su 334.000 ljudi i otkrili su da i najmanja aktivnost može produžiti život. Dvadesetominutna šetnja smanjuje rizik od prerane smrti za trećinu. Istraživači ne mogu precizirati koliko dodatnih godina života možete dobiti zahvaljujući vježbama koje počnu raditi neaktivne osobe. Ovom šetnjom čak i pretile osobe smanjuju rizik od prerane smrti.

"Ovo je jednostavna poruka: čak i mala količina svakodnevne fizičke aktivnosti pruža veliki broj zdravstvenih beneficija i trebala bi biti važan dio našeg života. Iako smo otkrili da samo 20 minuta brze šetnje može napraviti razliku, trebali bismo raditi više od toga", rekao je Ulf Ekelund, vođa studije.

Istraživači su utvrdili da je 337.000 od zabilježenih 9,2 miliona smrtnih slučajeva u Evropi povezano sa pretilošću. Ali 676.000 smrtnih slučajeva može se dovesti u vezu sa neaktivnošću.

Stručnjaci savjetuju da 150 minuta dnevne aktivnosti poput vrtlarenja, brze šetnje ili 75 minuta vježbanja (sportske aktivnosti, aerobik i sl.) može znatno poboljšati vaš život i zdravlje.

Dvadesetominutnom brzom šetnjom možete potrošiti između 90 i 100 kalorija.