Zdravlje
0

Dva mjeseca jeo samo grickalice i izgubio 12 kg

Sarajevo-x.com
Deset sedmica profesor Mark Haub (41) hranio se isključivo grickalicama. Svaka tri sata umjesto obroka uzimao je različite kolačiće, kekse, čipsove i čokoladice i smršao 12 kilograma.

Ovim eksperimentom želio je dokazati da je jedino važno koliko ste kalorija unijeli u organizam. On se ograničio na manje od 1.800 dnevno, dok je prije uvođenja ovog režima ishrane unosio oko 2.600.

Dvije trećine njegove ishrane baziralo se na takozvanoj "junk" hrani. Također je uzimao i tabletice s vitaminima i proteinske napitke, te poneki zalogaj povrća.

Sada ima 79 kg, izgubio je suvišne kilograme, a nivo lošeg holesterola mu se snizio za 20 posto, dok je nivo dobrog holesterola porastao za 20 posto. Smanjio je i trigliceride, koji su jedan vid masnoće, i to za čak 39 posto, piše CNN.

Iako se ovaj vid prehrane pokazao kao učinkovit za gubljenje na težini, Haub ga ne preporučuje, ali naglašava: "Ovakvu hranu konzumira mnogo ljudi. Problem bi mogao biti u veličini porcije i umjerenosti. Mislim da je nerealno očekivati da će ljudi ove namirnice zamijeniti voćem i povrćem. Možda je zdravije, ali nije realno."

Dijetetičarka iz Atlante, Jackson Blatner, smatra da je u ovom slučaju ključan smanjen unos kalorija.

"To je odličan podsjetnik da se za smanjenje težine broje kalorije", objašnjava ona. "Je li to najvažnije za zdravlje? E, to je već druga priča".