Istraživanje naučnika
5

Dugoročno pamćenje je ključ borbe protiv Parkinsonove i Alzheimerove bolesti

Klix.ba
Naučnici su napravili ogroman korak ka shvatanju procesa formiranja dugoročnog pamćenja, što predstavlja nadu za sve one koji pate od Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti.

Istraživači sa Univerziteta u Pennsylvaniji su identifikovali ključne molekule koje pomažu u kovertovanju kratkoročnog pamćenja u dugoročno.

Prema njihovim riječima, ti proteini mogu postati cilj za razne lijekove koje mogu poboljšati pamćenje te tako prevazići neke od kognitivnih simptoma koji su prisutni kod bolesti kao što su šizofrenija, depresija, Parkinsonova i Alzheimerova bolest.

"Postoje mnogi lijekovi koji liječe neke simptome bolesti kao što je šizofrenija. Međutim, ti lijekovi ne liječe kognitivne nedostatke koje ti pacijenti imaju. Ovo istraživanje je tražilo specifičnije ciljeve za liječenje kognitivnih nedostataka", kazao je profesor biologije Ted Abel.

Istraživanje se fokusiralo na grupu proteina koji se nazivaju jezgreni receptori, a koji su povezani sa regulacijom raznih bioloških funkcija, uključujući i formiranje pamćenja.

Moguće je da je njihova uloga značajna za formiranje pamćenja, jer je genska transkripcija, koja jača neuronske sinapse u mozgu, potrebna za pretvaranje kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

"Pronalaženje novih ciljeva je obećavajući korak za kreiranje novih lijekova. Većina lijekova za šizofreniju, depresiju i neke druge neurološke poremećaje sad ciljaju na sistem neurotransmitera i mogu utjecati na mnoge sisteme. U ovom slučaju mi bismo mijenjali ekspresiju gena mnogo specifičnije", dodao je Abel.