{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dugmad u liftu su četrdeset puta prljavija od WC školjke

S
24.9.2010. u 17:20
0
13
Dugmad u liftu su četrdeset puta prljavija od WC školjke
0
Dugmad u liftu su četrdeset puta prljavija od WC školjke
Sljedeći put kada budete koristili lift definitivno ćete dobro oprati ruke. Dugmad u liftu sadrže četrdeset puta više bakterija od WC školjke javnog toaleta, piše "Daily Mail".
Istraživanje je vršeno u hotelima, restoranima, bankama, uredima i aerodromima, gdje je pronađeno 313 bakterijskih kolonija na svakom kvadratnom centimetru na dugmadima lifta.

Na istoj površini WC školjke je bilo osam bakterijskih kolonija. Bakterije koje se nalaze na dugmadima lifta bi mogle uključivati i stomačnu bakteriju E. Coli (Echerichia Coli), tvrde naučnici.

"U velikim zgradama tipke lifta dotiču ljudi koji su stalno u dodiru sa raznim vrstama bakterija. Iako se dugmad čiste često, mogućnost zaraze je velika" rekao je dr. Nicholas Monn iz kompanije "Microban Europe" koji je izvršio istraživanje za Univerzitet u Arizoni.

Prethodna istraživanja su pokazala da radni sto sadržava više od 400 puta više bakterija, a tastatura do pet puta više nego WC školjka.

"Iako se bakterija nalaze na dugmadima lifta, ne mora značiti da ćete se zaraziti, ali je izuzetno važno da perete ruke prije nego jedete ili pripremate hranu. Na taj način ćete se najbolje zaštititi", rekao je profesor Hugh Pennington, jedan od vodećih britanskih mirkobiologa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: